Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Počasí + RADAR: Stále to nekončí, lidé si ještě od přívalů vody ještě neoddechnou

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí + RADAR: Stále to nekončí, lidé si ještě od přívalů vody ještě neoddechnou

Jana Procházková

16. září 2024 7:15 | Aktualizováno: 16. září 2024 7:23

Ilustrační fotografie.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se očekává, že hladiny řek v českých pohořích většinou klesnou. Naopak větší řeky, jako je Morava, budou kvůli dotokům a srážkám stoupat a udržovat se nad třetím stupněm povodňové aktivity.

ČHMÚ v pondělí ráno zveřejnil aktualizovanou hydrologickou předpověď. Ustávající srážky vedly ke klesání hladin řek v oblastech Jizerských hor, Krkonoš, Orlických hor a Českomoravské vrchoviny. Klesání hladin bylo zaznamenáno i na Jesenicku, Krnovsku, Opavsku a Ostravsku. I přesto zůstávala situace v těchto oblastech stále kritická, s některými toky nadále na úrovni 50leté vody.

Meteorologové uvedli, že "úroveň 50leté vody stále přetrvává na Novohradce v profilu Úhřetice, na Branné v Jindřichově, na Opavě v profilech Opava a Děhylov, a na Odře ve Svinově." Na tocích v povodí horní Vltavy hladiny začaly klesat, zatímco v povodí Dyje začala hladina na horních tocích kulminovat a následně klesat. V České republice bylo zaznamenáno přítomnost stupně povodňové aktivity na přibližně 224 profilech, přičemž 50letý průtok byl na 6 profilech.

Podle ČHMÚ "toky v nejvíce postižených oblastech jako Jesenicko, Krnovsko, Opavsko, Ostravsko a Beskydy by měly většinou klesat nebo kulminovat na svých horních úsecích. Naopak, vzestupy se očekávají na středních a dolních úsecích těchto toků." Situace by se měla zlepšit i na tocích odvodňujících Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory a Českomoravskou vrchovinu, kde budou hladiny klesat.

Meteorologové dále uvedli, že "horní a střední tok Dyje bude nadále klesat nebo kulminovat, avšak dolní úsek toku, včetně profilu Trávní Dvůr, bude stoupat v důsledku přívalů vody. Kulminace na dolním úseku se očekává až během úterý, pravděpodobně pod úrovní 50leté vody."

V povodí Vltavy se podle ČHMÚ očekává, že po pondělních a úterních srážkách hladiny řek vzrostou. "Dolní tok Vltavy v oblasti Prahy-Chuchle by měl zůstat pod druhým stupněm povodňové aktivity, s průtokem přibližně do 1000 m³/s," upřesnili meteorologové, s tím, že hladiny by neměly překročit dosavadní rekordy.

"K dalšímu vzestupu v důsledku dotoku bude docházet na středním a dolním toku Labe, kde očekáváme kulminaci hladiny na úrovni cca 2200 m3/s v průběhu středy. Dolní tok Moravy v profilu Lanžhot bude i nadále stoupat nad úroveň pro třetí stupeň povodňové aktivity až do dnešního večera. Následně se hladina bude dlouho udržovat nad 3. SPA," dodal.

Nejnovější zprávy