Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Počasí si pro nás chystá teplotní šok! MAXIMA SPADNOU O 20 STUPŇŮ

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí si pro nás chystá teplotní šok! MAXIMA SPADNOU O 20 STUPŇŮ

Andrea Malá

8. září 2024 9:25

Déšť, ilustrační fotografie.

Dnes si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

Podle meteorologů nastane změna již v noci na pondělí, kdy by měly srážky v podobně intenzivního deště a patrně i vnořených bouřek zasáhnout hlavně západ Čech. Během rána a dopoledne se pak srážky přesunou na většinu území, včetně Moravy a Slezska.

Ústav však zdůraznil, že přesná lokalizace srážek zatím není zcela jasná. Záležet bude na trajektorii a vlastnostech tlakové níže, která bude přecházet přes Česko. Platí však, že by mělo pršet na většině území, přičemž lokálně mohou srážkové úhrny dosáhnout až několika desítek milimetrů. 

"Teploty oproti nedělním maximům kolem tropické třicítky spadnou v pondělí v Čechách přibližně o 10 °C, na Moravě a ve Slezsku o 8 °C," uvedli meteorologové.

Od úterý má nad naše území proudit chladnější vzduch od severozápadu. Počasí bude mnohem čerstvější s občasnými přeháňkami a proměnlivější, většinou ale velkou oblačností. Ve středu přejde přes Česko další studená fronta, která přinese ještě výraznější ochlazení. "Tento scénář se zdá být už poměrně pravděpodobný. Druhá polovina pracovního týdne tak bude ještě chladnější s denními teplotami většinou kolem 15 °C," konstatovali experti.

Další vývoj počasí už je podle meteorologů v tuto chvíli nejistý. Možné je opětovné mírné oteplení na víkend.

Nejnovější zprávy