Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Počasí ŠÍLÍ: Tropická vedra před Vánocemi. V Evropě padl teplotní rekord

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí ŠÍLÍ: Tropická vedra před Vánocemi. V Evropě padl teplotní rekord

Jana Procházková

13. prosince 2023 22:31

Horké počasí

Téměř 30 stupňů krátce před Vánocemi a Španělsko zažívá neobvyklé počasí s vysokými naměřenými teplotami, které dosahují nejvyšších hodnot v historii zaznamenané v prosinci.

Nový teplotní rekord pro prosinec byl zaznamenán ve Španělsku, když v jihošpanělském městě Málaga dosáhla teplota hodnoty 29,9 stupně Celsia, potvrdila podle serveru Topky národní meteorologická služba Aemet v úterý.

Nejnovější teplotní rekord pro prosinec na španělské pevnině byl stanoven ve městě Málaga s hodnotou 29,9 stupně Celsia, překonávající předchozí rekord z roku 2010 z Granady o 0,5 stupně. Národní meteorologická služba Aemet zdůraznila, že takové výjimečné teploty jsou mnohem pravděpodobnější v kontextu globálních klimatických změn. Za posledních deset let se ve Španělsku zdvojnásobil počet vln veder.

Zatímco teploty v Evropě momentálně kolísají mezi vyšším a nižším průměrem - s teplejšími oblastmi na jedné straně a chladnějším Skandinávií a Ruskem na straně druhé - celosvětově planeta stále zaznamenává výrazné oteplování. Téměř ve všech částech světa jsou teploty v současné době nad dlouhodobým průměrem.

Tato globální tepelná nerovnováha má výrazný dopad na celoroční bilanci teplot. Jak oznámila minulý týden služba Copernicus, rok 2023 se stane nejteplejším rokem od začátku měření teplot. Teploty v současnosti převyšují o 1,34 stupně Celsia průměr období před industrializací, tedy léta 1850 až 1900.

Nejnovější zprávy