Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Počasí: Sněhová nadílka v Plzni, ač na radaru nic nebylo. Úkaz vysvětlili experti

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí: Sněhová nadílka v Plzni, ač na radaru nic nebylo. Úkaz vysvětlili experti

Andrea Malá

29. ledna 2024 9:51

Sníh

Plzeňské občany mohla v pondělí ráno překvapit sněhová nadílka v centru města. Podle meteorologických dat přitom žádné srážky nespadly. Jak je tedy možné, že na zemi ležel až centimetr sněhu? 

Podivuhodný úkaz vysvětlili pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na síti X, kde na něj také upozornili. "Na radaru žádné srážky, ale v Plzni přesto k ránu nasněžilo. Jak je to možné?" uvedli meteorologové.

Podle nich je za vším takzvané průmyslové sněžení, které se může vyskytovat za nízké oblačnosti/mlh v blízkosti zdrojů vlhkosti, například komínů tepláren či elektráren. 

"Je často velmi lokální - v centru Plzně máme kolem centimetru nového sněhu, na okraji ale ani vločku. V krajních případech může nasněžit z průmyslového sněžení za delší dobu i několik desítek cm," dodali experti.

Předpověď počasí na pondělí:

Jasno až polojasno, odpoledne a večer od severozápadu až oblačno. Místy, během dne jen ojediněle nízká oblačnost nebo mlhy, i mrznoucí, zejména na Severozápadě Čech a na Moravě. Nejvyšší teploty 3 až 7 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 1 °C, v Pošumaví, na Frýdlantsku a Jesenicku až 11 °C, v 1000 m na horách kolem 3 °C, na Šumavě až 8 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, na Českomoravské vrchovině, na severu a severovýchodě místy vítr mírný jihovýchodní až jižní 3 až 7 m/s.

Nejnovější zprávy