Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Počasí sužuje Evropu. Povodně hlásí Británie i Francie, Česko pošle do zahraničí pomoc

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí sužuje Evropu. Povodně hlásí Británie i Francie, Česko pošle do zahraničí pomoc

Lenka Kučerová

3. ledna 2024 15:00

Ilustrační foto

Silné větry a prudké deště způsobují významné problémy obyvatelům částí Británie a Francie, kde bylo vydáno varování před možnými záplavami. V některých oblastech Anglie se tisíce domácností potýkají s výpadky elektrické energie, a železniční doprava je omezena. 

BBC informuje také o stovkách lidí, kteří byli podrobeni evakuaci. Nejzávažnější situace panuje ve francouzském departementu Pas-de-Calais, kde platí nejvyšší stupeň varování před záplavami. Meteorologové vydali varování před záplavami pro 300 lokalit v Anglii.

V části Northamptonu ve střední Anglii je vydána vážná výstraha, varující obyvatele před možným ohrožením života, a stovky lidí dostaly pokyny k evakuaci. Podobně kritická situace se vyskytuje v nedalekém hrabství West Midlands, kde řeka způsobila zaplavení mnoha objektů, a řeka Ritec na jihozápadě Walesu ohrožuje okolní obyvatele.

Záplavy a výpadky elektřiny ovlivňují i několik vlakových tratí, což má dopad na spoje mezi Londýnem a okolními městy. Ve francouzském departementu Pas-de-Calais bojuje stovky lidí s vysokým stavem vody, vyvolaným prudkými dešti. Hasiči intervenovali v několika obcích, kde došlo k zaplavení ulic. Meteorologové předpovídají posílení větru s nárazy až do 100 km/h a možnost až 40 mm srážek na některých místech během dne.

V reakci na naléhavou situaci poskytne Česko pomoc Francii s technikou a členy hasičského sboru, vyslanými do postižených oblastí. Česká pomoc bude obsahovat modul se 18 příslušníky hasičského sboru, 15 kusy hasičské techniky, dvě vysokokapacitní mobilní čerpadla, obojživelný vůz ARGO a záchranný člun.

Kolona vozidel vyrazí ze Hlučína v Moravskoslezském kraji směrem do francouzského města Saint-Omer s předpokládaným příjezdem ve čtvrtek. Hasiči plánují, že modul bude v terénu nasazen po dobu dvou týdnů. Přestože hladiny řek v České republice aktuálně stoupají, hasiči se neobávají nedostatku čerpadel, která budou potřeba doma.

Nejnovější zprávy