Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

POČASÍ: Tropům není konec! Nové varování bude platit hned několik dní

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

POČASÍ: Tropům není konec! Nové varování bude platit hned několik dní

Andrea Malá

2. září 2024 14:39

Počasí, ilustrační fotografie.

V neděli sice začal meteorologický podzim, ale za okny stále panuje horoucí léto. Česko totiž na přelomu srpna a září zasáhla vlna veder, která bude pokračovat. Nová výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) rozšířila územní platnost varování před vysokými teplotami na úterý a středu. 

V pondělí budou odpolední teploty na jižní, jihovýchodní a střední Moravě překračovat 31 °C. V úterý a ve středu čekají meteorologové vysoké teploty na většině území České republiky. 

"V dalších dnech začne příliv teplého vzduchu na naše území zvolna slábnout, v oblasti jižní a střední Moravy ale očekáváme teploty nad 31 °C ještě minimálně ve čtvrtek (5. září), a proto zde platí výstraha do odvolání," uvedl hydrometeorologický ústav na síti X.

Vedro představuje vysokou zátěž na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů a kombinovat je s minerálními vodami či omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. 

Meteorologové dodali, že vzhledem k pokračujícímu teplému a suchému počasí zůstává na celém území v platnosti výstraha před nebezpečím vzniku a šíření požárů, a to do odvolání.

Nejnovější zprávy