Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Počasí: Tropy v dubnu? Meteorologové naznačují, co nás čeká o víkendu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí: Tropy v dubnu? Meteorologové naznačují, co nás čeká o víkendu

Andrea Malá

5. dubna 2024 8:50

Letní den, ilustrační fotografie.

O Velikonocích zaznamenalo Česko první letní den letošního roku, jen krátce po nich může následovat dokonce první tropický den s maximální teplotou alespoň 30 °C. Před nadcházejícím víkendem to avizuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

O víkendu bude zesilovat příliv velmi teplého vzduchu od jihu do Česka. Vyvrcholí od neděle do úterý, kdy se mají průměrné teploty pohybovat kolem 17 °C, tedy přes 10 °C nad dlouhodobým průměrem. Maximální teploty vystoupí na 22 až 28 °C, při příhodných podmínkách nelze v nějakém dni vyloučit ani výjimečné překonání 30 °C.

"Po celé uvedené období tak budou pravděpodobně s velkou četností překonávány teplotní rekordy na stanicích pro dané dny, které se právě pohybují nejčastěji mezi 24 až 28 °C. Současně není vyloučena možnost překonání 1. tropického dne v roce, který byl historicky naměřen nejdříve 17. dubna v roce 1934 ve Vlašimi, kde bylo naměřeno rovných 30,0 °C. V tomto případě by byl v kalendáři překonán tento extrém téměř o 10 dní dříve," uvedl ústav na síti X.

"O tom, v jaké míře se budou přepisovat historické tabulky se rozhodne až v následujících dnech, které opět stejně jako o Velikonocích provází nejistota, s ohledem na opakovanou zvýšenou přítomnost a koncentraci saharských prachových částic v atmosféře. O množství těchto částic v atmosféře a zejména o tom jestli se opět dostanou v tak velké koncentraci k zemi rozhodnou konkrétní meteorologické podmínky a proto situaci budeme kontinuálně sledovat a upřesňovat," dodali meteorologové. 

Nejnovější zprávy