Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Počasí v Česku: Meteorologové opět varovali před prachem ze Sahary

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí v Česku: Meteorologové opět varovali před prachem ze Sahary

Andrea Malá

6. dubna 2024 9:33

Počasí, ilustrační fotografie.

Nad Českem se během právě začínajícího víkendu může opět vyskytovat saharský prach, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek. Podle odborníků by ale neměl způsobit takové problémy jako před několika dny.

Podle ústavu nelze vyloučit víkendový přechod částic ze Sahary přes české území. "Modelové předpovědi jsou v tomto směru značně nejisté. Výrazněji by se to mohlo projevit zejména v západní části našeho území," uvedli meteorologové na sociální síti X.

"Jen velmi těžko však lze v tuto chvíli odhadovat, zda se vůbec částice nad naše území dostanou, v jaké míře a jak vysoko se budou pohybovat. Je však třeba říci, že saharský písečný prach se na naše území v posledních letech dostává několikrát do roka a projevy na kvalitu ovzduší, které jsme pozorovali v poslední epizodě minulý víkend, byly v tomto směru velmi výjimečně výrazné," dodali.

O Velikonocích totiž byla kvůli saharskému prachu v ovzduší vyhlášena smogová situace na většině území z důvodu vysokých koncentrací prachových částic PM10. S podobnými problémy se potýkalo také Slovensko.

V Česku navíc prach výrazně ovlivnil maximální teploty pro minulou sobotu, kdy se původně očekával první letní den letošního roku. Teploty nakonec byly o dva až čtyři stupně nižší, než předpokládaly numerické modely. Maxima tak poprvé překročila hranici 25 °C až v pondělí.

Nejnovější zprávy