Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Počasí v Česku nadále udivuje. V pátek bylo přes 17 stupňů, zase padaly rekordy

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí v Česku nadále udivuje. V pátek bylo přes 17 stupňů, zase padaly rekordy

Andrea Malá

16. února 2024 20:34

Ilustrační fotografie.

V Česku nadále panuje počasí, které připomíná, že se blíží jaro. Na více než dvou desítkách stanic padly v pátek historické teplotní rekordy. Nejtepleji bylo ve Vyšším Brodě, kde teploměr ukázal 17,4 stupně.

"Dnes je opět velmi teplo na tuto roční dobu. Na 23 stanicích, které měří alespoň 30 let, jsme zaznamenali rekordní teplotu pro 16. února. Nejtepleji je na Šumavě, na Karvinsku a v javornickém výběžku," uvedli meteorologové na facebooku s tím, že podobné teploty panovaly 16. února v roce 1998 a 2020. 

Ve Vyšším Brodě padl čtyři roky starý teplotní rekord rozdílem téměř tří stupňů. Nové rekordní hodnoty dále zaznamenaly například stanice v Karviné, Horské Kvildě či Hojsově Stráži.

Oproti tomuto týdnu se má podle dlouhodobého výhledu v těch následujících ochladit, ale teploty přesto budou průměrné či nadprůměrné. "Minima se budou držet v nížinách většinou lehce nad bodem mrazu, mrznout bude občasně většinou od středních poloh, hlouběji pod 0 °C klesnou pouze při přechodně zmenšené oblačnosti. V maximech se budou nejčastěji pohybovat mezi 5 až 10 °C, přechodně a krátkodobě může být až kolem 12 °C," konstatovali meteorologové.

Nejnovější zprávy