Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Počasí v Evropě ovlivní bouře Ciaran! Česko nebude výjimkou, vítr bude mimořádně silný

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí v Evropě ovlivní bouře Ciaran! Česko nebude výjimkou, vítr bude mimořádně silný

Andrea Malá

30. října 2023 9:11

Vítr, ilustrační fotografie.

Evropa se chystá na bouři Ciaran, která v týdnu na přelomu října a listopadu zasáhne především Velkou Británii. Její projevy ovšem ovlivní i počasí v České republice, upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Co máme čekat? 

Hluboká tlaková níže Ciaran dorazí k Britským ostrovům ve čtvrtek ráno, upozornil ČHMÚ s odkazem na informace od svých britských kolegů.

"Přechod tlakové níže bude v jižních partiích Britského království doprovázet velmi silný vítr o rychlosti v nárazech až 130 km/h na jižním pobřeží (v exponovaných místech ojediněle až 140 km/h). Ve vnitrozemí jsou předpokládány nejvyšší nárazy mezi 80 až 90 km/h. Vítr bude provázet intenzivní déšť a příboj," uvedli meteorologové. 

Experti zdůraznili, že projevy bouře bude možné sledovat i na našem území, kde rovněž zesílí vítr, a to zejména ve východní polovině území během čtvrtka a noci na pátek. 

"Maximální nárazy větru by se měly pohybovat mezi 55 až 70 km/h, ve vyšších a horských polohách kolem 90 km/h," dodali meteorologové s tím, že situaci budou ještě upřesňovat. 

Nejnovější zprávy