Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 20. září 2024

Svátek slaví Oleg, zítra Matouš

POČASÍ: Začíná nejteplejší týden léta! Jedna věc bude obzvlášť nepříjemná

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

POČASÍ: Začíná nejteplejší týden léta! Jedna věc bude obzvlášť nepříjemná

Andrea Malá

12. srpna 2024 9:27

Léto, ilustrační fotografie.

Nový týden přinese velmi vysoké teploty či lokální bouřky s rizikem intenzivních přívalových srážek, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v neděli na sociální síti X. Meteorologové dodali, že obzvlášť nepříjemná bude kvůli vyšší vlhkosti i druhá polovina pracovního týdne.

Podle ústavu zřejmě půjde o nejteplejší týden letošního léta. V pondělí a úterý se budou v nížinách držet maxima kolem třicítky. Nejtepleji bude na jižní Moravě, kde zítra vyšplhají teploty na 35 °C. V tu chvíli se mohou na jihozápadě a západě Čech objevit první bouřky s vysokým potenciálem přívalových srážek. Vyloučeny nebudou ani menší kroupy. 

Ve středu pak má krajní západ a severozápad Čech začít ovlivňovat okraj teplotního rozhraní. "Bouřek bude během dne v Čechách hodně a opět budou nebezpečné s ohledem na lokální přívalové srážky, případně i menší kroupy. Na některých místech ale patrně nezaprší vůbec, zejména v oblasti Moravy a Slezska, kde je šance na srážky ve středu spíše malá," uvedli meteorologové. 

Středa nejspíš bude nejteplejším dnem týdne. Odpoledne vystoupají teploty na 31 stupňů, na jižní Moravě mohou dokonce překročit hranici 35 °C. "V Čechách bude navíc hodně vlhkosti, takže se připravte, že středeční odpoledne zde bude i nepříjemně dusné," zmínili odborníci.

S výjimkou Moravy a Slezska by se ve čtvrtek měly teploty na většině území dostat pod 30 °C. Bude také opět šance na bouřky na přeháňky, tentokrát na celém území. Předpověď na pátek je v tuto chválí zatížena určitou dávkou nejistoty. Závěrečné ochlazení by mělo přijít až během víkendu. 

"Jak je vidět, příští týden bude opravdu velmi teplý. V oblasti (jižní) Moravy pak budou odpolední teploty minimálně po většinu příštího týdne nad 32 °C nebo 33 °C a ve druhé polovině týdne zde bude kvůli vysoké vlhkosti obzvlášť nepříjemně. Na některých místech nás tedy čeká velmi dlouhá vlna veder, kterou nezmírní ani bouřky," dodali meteorologové. 

Nejnovější zprávy