Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Podzimní počasí a návrat do školy útočí na naši psychiku. Odbornice prozradila, co s tím

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Podzimní počasí a návrat do školy útočí na naši psychiku. Odbornice prozradila, co s tím

Lenka Kučerová

21. října 2023 20:05

Ilustrační foto

Psychický stav lidí se na podzim může zhoršit, stejně jako příznaky psychických onemocnění i poruch, kterými někteří trpí. Důvodem jsou kratší dny i počasí, u dětí a mládeže pak nástup do školy. Uvedla to psycholožka Kristýna Majtényiová ze Soukromého centra pedagogicko-psychologického poradenství a prevence v Prievidzi pro agenturu TASR.

"S podzimním obdobím pociťujeme nárůst sezónních depresí, úzkostí a podobných onemocnění. Příroda se totiž zpomaluje, den je kratší, je spíše tma, lidé jsou více unavení. V rámci dětské populace to je nástup do školy, když mají zase školní povinnosti, což je po létě změna. Vliv na stav má zejména počasí," řekla Majtényiová.

Doporučuje proto lidem nepřetěžovat se. "Ne nadarmo máme roční období a ne nadarmo příroda zpomaluje. Určitě bych lidem doporučila zpomalit a přizpůsobit se chodu přírody. Dopřát si odpočinek," uvedla. 

Podle ní je důležitá psychohygiena. Ať už je to čtení knih nebo sport, případně něco jiného, ​​co rádi dělají. Lidé by také měli dbát na pravidelný kvalitní spánek a pokusit se trochu zvolnit z nároků na sebe a jeden na druhého.

"Pokud cítíme, že máme toho moc, nepřidávat si. Jsme totiž zaměřeni na výkon. Je třeba tak trochu ubrat z tlaku na výkon, zaměřit se na sami sebe, na to, co cítíme a proč to cítíme," vysvětlila. 

V případě pocitu, že to lidí nezvládají, by pak měli vyhledat odbornou pomoc.

Nejnovější zprávy