Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

S čerty nejsou žerty: Tohle jste dosud o pohádce nevěděli. „Rusáci!“ a utíkali všichni

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

S čerty nejsou žerty: Tohle jste dosud o pohádce nevěděli. „Rusáci!“ a utíkali všichni

Jana Procházková

26. prosince 2023 15:36

pohádka S čerty nejsou žerty Video

S čerty nejsou žerty je česká filmová pohádka režiséra Hynka Bočana, vzniklá v roce 1984 na motivy pohádek Boženy Němcové Čertův švagr a O Nesytovi. Tento skvost české kinematografie je považován za jednu z nejoblíbenějších a nejkrásnějších pohádek v depozitáři českých filmů.

Není tajemstvím, že natáčení jedné z nejúspěšnějších českých pohádek si užívali i sami herci. 

V jednom malém knížectví žijí všichni, kdo ve správné pohádce nesmějí chybět, uvádí k pohádce TV Nova. Stárnoucí kníže, kterého už nebaví vládnout, jeho dvě dcery - zlomyslná, nafoukaná Angelina a skromná, pohledná Adélka, vychytralý správce, který se stará jen o to, jak naplnit vlastní měšec na úkor knížecí pokladny, čestný Petr, kterého se zlá a chtivá macecha Dorota Máchalová snaží se správcem připravit o rodný mlýn.

A o pohlednou Adélku nám teď půjde. Vladimír Dlouhý (†52), který ztvárnil postavu Petra Máchala, se kvůli filmu intenzivně připravoval s členy skupiny historického šermu Regius. V rámci natáčení se do Petra zamiluje i princezna Adélka, což se v určitém smyslu prolnulo se skutečností. Herečka Monika Stará (58) se do Dlouhého na place skutečně zamilovala. I přes dozor otce během natáčení, který tomu nebránil, nikdy se explicitně nevyjádřila k tomu, zda by spolu tvořili romantický pár. Monika však zdůrazňuje jejich blízký přátelský vztah, což potvrzuje i emocionální rozloučení na pohřbu herce Dlouhého. 

„Odmala jsem snila o tom, že budu buď princeznou, nebo učitelkou, a vlastně se mi splnilo obojí,“ prozradila představitelka princezny Adélky.

A taky je tu peklo, které pečlivě sleduje všechny špatné skutky a v pravou chvíli rázně zakročí.

Karel Heřmánek (73), který hrál ve filmu Lucifera, si plně užíval svou postavu. Režisér byl přesvědčený o jeho obsazení už od začátku. Během natáčení se jednou režisér zeptal Heřmánka s lehkou nadsázkou: "Karle, nepřeháníš?" Heřmánek odpověděl: "Ne, vždyť je to ďábel!"

Během natáčení došlo také téměř k tragédii, když kostýmy čertů, vyrobené z hořlavé látky, začaly na hercích hořet. Stalo se tak v důsledku nešťastné manipulace s ohněm. Herci byli podle TV Nova okamžitě převezeni do nemocnice.

Peklo nemůže mít hnědé koně, to dá rozum. Proto režisér Hynek Bočan nechal tyto hnědáky přebarvit na černo. Chtěl mít pekelné koně.

A tak když se čas naplní, je vyslán mladý čert Janek, aby přinesl do pekla zlou Dorotu. Omylem však přinese Petrovu hodnou babičku, a když se pokouší chybu napravit, skončí s Petrem v knížecím vojsku.

Starý mlynář Máchal, jenž neodolal mladému tělu Doroty, se měl původně jmenovat Mácha. K tomuto pojmenování nakonec nedošlo z toho důvodu, aby jím nebyl zesměšněn slavný český básník K. H. Mácha.

Na zámku se nechvalně proslavila další významná postava děje, byl jím správce. Věděli jste, že pohádkový rozpadající se zámek se nachází kousek od Prahy v Průhonicích.

Petr a Janek se skamarádí a Petr se nabídne, že čertovi pomůže dokončit úkol. Dokonce i ve dvou však nebude snadný, protože Dorota má vždy po ruce nějaké to pírko, které je pro čerta pohromou. Jaký byl čert Janek? 

Během natáčení zažil Ondřej Vetchý, který excelentně ztvárnil tohoto nezkušeného čerta Janka, několik krušných okamžiků. Jednou skončil dokonce v nemocnici poté, co mu vzplál kostým během natáčení scény ve filmovém pekle. Těchto nešťastných incidentů bylo více, což vedlo k posílení štábu o sanitu a ke zvýšení požární bezpečnosti. Vetchý si odnesl zajímavý zážitek, když musel v kostýmu rychle skočit do lesa a byl objeven dvěma rušnými vojáky z nedaleké základny. Jakmile ho spatřili, začali křičet: „Čort!“, na což Vetchý okamžitě zvolal: „Rusáci!“, a všichni tři se okamžitě rozutekli pryč.

Další zvláštností filmu je i to, že v něm lze najít mnoho podobností se snímkem Fanfán Tulipán (1952). Povědomé může být většina "šermířských" soubojů, scéna na střeše, vousatý kaprál, scéna na komíně nebo láska až na druhý pohled. Dokonce i vyvolená hlavního hrdiny má stejné jméno Adélka (Monika Stará).

Nejnovější zprávy