Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 29. června 2024

Svátek slaví Petr, Pavel, zítra Šárka

"Pokud nic neuděláme, zadlužíme děti a vnuky." Pavel řekl, že podepíše konsolidační balíček

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

"Pokud nic neuděláme, zadlužíme děti a vnuky." Pavel řekl, že podepíše konsolidační balíček

Andrea Malá

22. listopadu 2023 11:37

Petr Pavel

Petr Pavel dnes oznámil, že podepíše vládní balíček opatření, který má vést ke konsolidaci veřejných financí. Česko si podle něj nemůže dlouhodobě dovolit utrácet více, než získá prostřednictvím příjmů. 

Pavel zmínil, že dobré hospodaření je základem prosperity každé rodiny, firmy i státu. Češi přitom za poslední rok zaplatili 70 miliard korun z daní na úhradu úroků a obsluhy státního dluhu. "Pokud nic neuděláme, bude tato částka i nadále růst, a budeme tak zadlužovat naše děti a vnuky," konstatoval.

"Právě kvůli neudržitelnému tempu zadlužování České republiky jsem se rozhodl dnes podepsat balíček vládních opatření, která nás mají přiblížit ke stabilizaci veřejných financí a ke snižování státního dluhu," vysvětlil prezident. Neschválení by podle něj znamenalo, že se neudělá vůbec nic, což by vedlo k mnohem větším škodám. 

Pavel dodal, že bude věnovat zvýšenou pozornost podobě státního rozpočtu na rok 2024. Klíčové je podle něj udržet investice do dopravní infrastruktury, do vzdělávání, do vědy a výzkumu či podpory podnikání.

Ministerstvo financí uvádí, že úspory se budou hledat zejména u národních dotačních titulů, státních provozních výdajů a platů ve veřejné sféře. Zvýšit se však mají i příjmy, poroste spotřební daň z tabáku, lihových výrobků či hazardu, zruší se vybrané daňové výjimky, zavede se nemocenské pojištění a zvýší se daň z příjmů právnických osob na 21 procent.

Nejnovější zprávy