Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 2. července 2024

Svátek slaví Patricie, zítra Radomír

Policie má po útoku na FF UK plné ruce práce. Lidé vyhrožují či schvalují hrůzný čin

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Policie má po útoku na FF UK plné ruce práce. Lidé vyhrožují či schvalují hrůzný čin

Andrea Malá

30. prosince 2023 13:35

Policie zasahuje na místě střelby na FF UK. (21.12.2023)

Policisté se zabývají téměř 90 případy schvalování útoku na Filozofické fakultě UK či vyhrožování napodobením činu. Počítá přitom pouze skutky, které s tragickou střelbou prokazatelně souvisí. 

"Po devíti dnech od tragické střelby můžeme konstatovat, že z uvedeného celkového počtu téměř 90 případů jsme již pět skutků ukončili v rámci zkráceného přípravného řízení a v dalších 55 případech jsou zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z konkrétního trestného činu," sdělil policejní mluvčí Jozef Bocán. 

Nejvíce případů, konkrétně více než 30, řešila pražská policie. Nejčastěji se lidé provinili schvalováním trestného činu, strážci zákona se však zabývají také případy nebezpečného vyhrožování, násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci a šíření poplašné zprávy.

"Stále platí, že v přístupu k případům, kdy někteří jedinci tento bezprecedentní násilný akt schvalují, či dokonce vyhrožují jeho napodobením, budeme aktivní a nekompromisní. Takové jednání je nejen krajně nevkusné, ale většinou také za hranou trestního práva," uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.

"Naší snahou je a bude co nejdříve dospět ke konkrétnímu člověku, který za příspěvkem stojí, ověřit reálnost případné hrozby či nebezpečí a následně přivést konkrétní osobu k odpovědnosti ať už správní nebo trestní. Rád bych také poděkoval široké veřejnosti, že k takovýmto projevům není lhostejná, oznamuje nám je a velice dobře s námi spolupracuje," dodal Vondrášek. 

Nejnovější zprávy