Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 20. září 2024

Svátek slaví Oleg, zítra Matouš

Policie varuje před podvodnými telefonáty. Popsala, jak vás podvodníci oberou o peníze

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Policie varuje před podvodnými telefonáty. Popsala, jak vás podvodníci oberou o peníze

Lenka Kučerová

9. září 2023 17:01

Policie České republiky, ilustrační fotografie

Policie varuje před podvodnými telefonáty, při kterých podvodníci snaží vylákat peníze od lidí, často se skrývajíce za falešnou bankovní identitu. Pražští kriminalisté se nedávno museli zabývat dvěma případy, ve kterých se podvodníci pokusili odcizit statisíce korun od seniorů. Mluvčí pražské policie Richard Hrdina o tom informoval na policejním webu.

V obou případech se podvodníci chovali podobným způsobem. V prvním případě se neznámý muž vydával za pracovníka bezpečnostního oddělení bankovního ústavu a tvrdil, že někdo pokusil sjednat bankovní půjčku jménem poškozené ženy.

Během rozhovoru dokázal muž manipulovat se ženou natolik, že vybrala více než 600 000 korun z účtu a odnesla je k bankomatu určenému pro bitcoinové transakce. Během pokusu o vložení peněz do automatu upozornil kolemjdoucí ženu na možnost, že je obětí pokusu o podvod. Muž zavolal na linku 158 a pomohl jí zabránit ztrátě peněz.

Ve druhém případě byl obětí sedmdesátiletý muž, který byl podveden podobným způsobem. Podvodníci ho přesvědčili, aby peníze ze svého účtu vložil do bitcoinového bankomatu, a posílali mu QR kódy prostřednictvím WhatsAppu, aby usnadnili transakci. Náhodný muž si všiml jednání seniora a předešel dalším vkladům. Část úspor se podařilo zachránit.

Mluvčí upozornil, že podvodníci mají sofistikované postupy a dokáží velmi přesvědčivě vystupovat. Obrací se na lidi různých věkových kategorií a vytvářejí situace, které mají zastrašit oběť.

Pokud dostanete podezřelý telefonát, měli byste být velmi opatrní a nezadávat žádné osobní nebo bankovní údaje. Mějte na paměti, že banka by nikdy nepožádala o tyto údaje přes telefon, a pokud máte pochybnosti, měli byste kontaktovat svou banku přímo na pobočce.

Nejnovější zprávy