Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 26. června 2024

Svátek slaví Adriana, zítra Ladislav

Pondělní stávka bude větší, než se čekala. K učitelům se přidají odbory i někteří dopravci

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Pondělní stávka bude větší, než se čekala. K učitelům se přidají odbory i někteří dopravci

Lenka Kučerová

21. listopadu 2023 21:25

Ilustrační foto

V pondělí 27. listopadu čeká Česko stávka. Připojí se k ní více než polovina členů odborů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) na protest proti krokům vlády. V ten samý den se chystají protestovat učitelé za více peněz ve školství.

Odboráři ze širokého spektra odvětví zastřešených ČMKOS, včetně učitelů, se přidají k této stávce, potvrdil dnes předseda ČMKOS Josef Středula na tiskové konferenci po sněmu v Praze. Stávka také postihne mnoho škol a školek, které budou zavřené.  

Původně měly stávkovat čtyři svazy, k protestu se ale přidají i další, včetně dopravních, zdravotnických, kulturních, knihoven, potravinářů a vysokoškolského svazu.

Středula zdůraznil, že stávka je nevyhnutelná, a předpokládá, že se k ní přidají i dopravní odbory, což může mít za následek zrušení hromadné dopravy v části jižních Čech.

Odboráři kritizují vládní konsolidační balíček, plánované zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energie, nezvyšování platů ve veřejném sektoru a vysokou inflaci. Stávku podporují také zbývající svazy ČMKOS a Asociace samostatných odborů (ASO), která zahrnuje 12 organizací a zhruba 110 000 odborářů, včetně železničářských a lékařských odborů. 

Školské odbory se také přidají ke stávce a některé školy přeruší výuku na celý den v zájmu svého úsilí o vyšší finanční prostředky pro školství v příštím roce. Stávka tak postihne vzdělávací systém ve velkém rozsahu a odborové protesty, zejména pracovníků, kteří nejsou pedagogy, budou širší, než se původně předpokládalo.
 
 
 

Nejnovější zprávy