Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Poprava dusíkem v USA šokovala svět. Duchovní popsal 22 minut hrůzy

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Poprava dusíkem v USA šokovala svět. Duchovní popsal 22 minut hrůzy

Lenka Kučerová

27. ledna 2024 19:55

Kenneth Eugen Smith

Alabama se ve čtvrtek stala prvním americkým státem v historii, který uskutečnil popravu dusíkem. Popraveným se stal osmapadesátiletý Kenneth Eugene Smith. První pokus o jeho exekuci před dvěma lety selhal.  

K popravě došlo ve čtvrtek večer místního času. Smithovi nasadili dýchací masku, avšak kyslík v ní nahradili dusíkem. K smrti odsouzený zločinec nejprve upadl do bezvědomí a následně zemřel.

Podle agentury AP trvala procedura více než 20 minut, přičemž vězeň byl podle svědků několik minut při vědomí. Nejméně dvě minuty se zdálo, že se třese a svíjí. Poté se projevily potíže s dýcháním, než se úplně zastavilo. 

Odsouzený vězeň byl po dobu neuvěřitelných 22 minut umístěn na popravčím lehátku, než jeho výdechy a nádechy definitivně utichly. "Smith neztratil vědomí v očekávaných třiceti sekundách. Měli jsme možnost sledovat člověka, jak se několik minut snaží bojovat o život. Stál jsem tam a plakal, když někdo přede mnou zápasil o svůj život," popsal reverend Jeff Hood pro server Mirror.

Celou situaci vylíčil jako strašidelnou hororovou show, kdy vězeň na popravčím lehátku vypadal jako ryba na souši. Neustále se třásl sem a tam, a maska byla přivázaná k nosítku, což způsobovalo, že při každém pohybu obličeje narazil na část masky a tlačil se do ní. Postupně začal otevírat oči, které se začaly barvit. 

Smith byl odsouzen v roce 1988, kdy byl soudem uznán vinným z nájemné vraždy. Jeho komplice popravili už v roce 2010. On sám přišel poprvé na řadu v roce 2022, kdy ovšem první pokus selhal. Nepovedlo se totiž zavést kanylu na vpravení smrtící látky do těla. 

Muž následně požádal o zastavení popravy. Nejvyšší soud ale ve středu zamítl jeho stížnost, ve které se domáhal toho, že uskutečnění druhé popravy po neúspěšném prvním pokusu by bylo protiústavní. 

"Dnes večer se přičiněním Alabamy vrátí lidskost o krok zpět," uvedl Smith ve čtvrtek před popravou, které přihlíželi členové jeho rodiny. Těm poděkoval za podporu. 

Inhalaci dusíku jako způsob popravy schválila trojice amerických států, těmi dalšími jsou Mississippi a Oklahoma. K realizaci ale první přistoupila Alabama. 

Poprava odsouzeného vraha vyvolala obavy z možného týrání, prohlásil vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk. Evropská unie rovněž vyjádřila politování nad způsobem provedení této popravy.

"Hluboce lituji popravy Kennetha Eugenea Smithe v Alabamě navzdory vážným obavám, že tato nová a netestovaná metoda udušením dusíkem by se mohla rovnat týrání či krutému, nelidskému a ponižujícímu zacházení," uvedl Volker Türk.

Mluvčí EU zdůraznil, že Unie "hluboce lituje" provedení popravy, kterou označil za mimořádně krutý a neobvyklý trest podle předních expertů. Evropská unie opakovaně odmítá trest smrti a ostře kritizuje jeho provádění po celém světě.

Nejnovější zprávy