Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 26. června 2024

Svátek slaví Adriana, zítra Ladislav

Předpověď počasí do července: Meteorologové očekávají tropy i bouřky!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Předpověď počasí do července: Meteorologové očekávají tropy i bouřky!

Andrea Malá

18. června 2024 9:32

Počasí, ilustrační fotografie.

V Česku mohou nejvyšší teploty v následujících dnech dosáhnout tropických hodnot, uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pravidelném měsíčním výhledu. Následně by mělo přijít na řadu ochlazení.

Během probíhajícího týdne budou teploty atakovat i tropických 30 stupňů. O víkendu dorazí ochlazení, ale týden bude jako celek nadprůměrně teplý. Až ochlazení v následujících týdnech vrátí teploty do průměru, který je pro toto období typický.  

"Průměrná teplota bude nejčastěji kolísat mezi 17 až 20 °C, maxima ve většině dní setrvají kolem 25 °C a minima budou klesat k hodnotám kolem 13 °C. Ojedinělé tropické dny nejsou v tomto třítýdenním období vyloučeny, především v prvním červencovém týdnu, nicméně většinou by se mělo jednat o kratší přechodná období," uvedli meteorologové. 

Co se týká srážek, počítá se s předpokládanými týdenním úhrny mezi 10 až 20 milimetry. S ohledem na převažující letní srážky přeháňkového a bouřkového typu nelze vyloučit jejich variabilitu v prostoru a čase a současně i menší přesah do lehce podprůměrných nebo nadprůměrných úhrnů.

"Při pohledu na jednotlivé týdny budou v 1. a 3. týdnu srážky spíše průměrné nebo slabě podprůměrné, naopak v týdnech 2 a 4 pravděpodobněji průměrné nebo slabě nadprůměrné," dodali meteorologové s tím, že celé období bude srážkově spíše průměrné. 

Nejnovější zprávy