Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Prezident Pavel navštívil Colt v Connecticutu, který vlastní Česká zbrojovka

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Prezident Pavel navštívil Colt v Connecticutu, který vlastní Česká zbrojovka

Jana Procházková

23. září 2023 6:14

Petr Pavel

Prezident Petr Pavel zakončí svou první zahraniční cestu do Spojených států v pátek. Během této cesty navštívil stát Connecticut, kde má naplánovanou návštěvu legendární zbrojařské firmy Colt, kterou od roku 2021 vlastní Česká zbrojovka.

Prezident Petr Pavel dorazil do Connecticutu v pátek večer a na celou cestu byl doprovázen policejní eskortou, uvedl web TN.cz.

V rámci programu má naplánován oběd, následovaný prezentací společnosti a jednáním s jejím vedením. Poté bude následovat prohlídka výrobního zařízení.

Česká zbrojovka koupila společnost Colt v roce 2021 za více než čtyři a půl miliardy korun. Colt je dodavatelem zbraní pro americkou armádu a kanadské ozbrojené složky a od té doby, co se stal součástí českého podniku, dosahuje vynikajících výsledků. V loňském roce firma zaznamenala rekordní zisk přesahující 14,5 milionu korun.

Jedinou českou firmou, kterou prezident během své cesty do USA navštívil, je Colt. Mezi zaměstnanci Coltu je i prezidentův poradce a bývalý diplomat Petr Kolář, který také prezidenta doprovázel na jeho cestě. Kolář hrál v minulosti klíčovou roli při akvizici firmy Českou zbrojovkou a zároveň je předsedou správní rady nadace rodiny Holečkových, která vlastní většinový podíl v Coltu.

Kolář však tvrdí, že se necítí v konfliktu zájmů. Do USA odletěl jako člen prezidentova týmu a podle svých slov se nepodílel na přípravě programu.

Na otázku, zda jde o náhodu, že prezident navštívil právě Colt, odpověděl: "Pravděpodobně ano, já jsem na tom neměl žádný vliv. Prezident ví, že jsem byl součástí toho, jak Colt zakoupila česká firma, a že jsem s tím pomáhal v Americe. Jsme na to oba hrdí a zdá se, že to tak vnímá i česká diplomacie, protože to zařadila do programu."

Nejnovější zprávy