Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 26. června 2024

Svátek slaví Adriana, zítra Ladislav

Přihlášky na střední školy. Cermat hlásí funkční systém

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Přihlášky na střední školy. Cermat hlásí funkční systém

Jana Procházková

3. února 2024 6:34

Ilustrační foto

Elektronický systém pro podávání přihlášek na střední školy byl spuštěn v pátek před půlnocí, ačkoliv původně měl být aktivován již v noci na čtvrtek. Podle informací od Cermatu jsou technické chyby již opraveny.

Probíhaly však zátěžové testy, zaměřené na kontrolu bezpečnosti celého systému.

Vyplnění elektronického formuláře a přidání příloh mělo být snadné, ale systém selhal.

Ředitel společnosti Cermat Miroslav Krejčí podle webu TN.cz uvedl: "Snažili jsme se udělat maximum, bohužel se ukázalo, že se nepodařilo v rámci těch testů odhalit jednu chybu."

"Je možná stále lepší, že se na tu chybu přišlo před spuštěním toho systému, než aby se to stalo později a poškodilo to uchazeče a celou agendu," sdělil ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Elektronický systém pro přihlášky na střední školy je nyní funkční. Po technických chybách a zátěžových testech mohli žáci a jejich rodiče začít s elektronickým podáním přihlášek v pátek večer. Předtím bylo možné vyplňovat přihlášky pouze na papíře, ale Cermat od toho odrazoval, aby se nezvyšovala administrativní zátěž jednotlivých škol. Předseda Unie školských asociací ČR, Jiří Zajíček, zdůraznil, že podání přihlášek papírově problém neřeší, a žáci mají čas podat přihlášky do 20. února.

"Když ji podají papírově, tak se tím problém vůbec neřeší. Je potřeba si uvědomit, že papírové přihlášky do toho systému zapisuje škola a ve chvíli, kdy ten systém neběží a nefunguje a když nám přinesou přihlášky, tak jen ten problém přenesou jinam," řekl předseda Unie školských asociací ČR Jiří Zajíček.

Rozhodnutí o případném prodloužení termínu bude projednáno ministerstvem školství v příštím týdnu.

Nejnovější zprávy