Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Příznivá předpověď počasí na tento týden: Přestane pršet a oteplí se!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Příznivá předpověď počasí na tento týden: Přestane pršet a oteplí se!

Andrea Malá

16. září 2024 9:09

Podzimní počasí

Začíná týden, kdy největším přáním většiny lidí v Česku je lepší počasí. Jeho extrémní projevy v posledních čtyřech dnech totiž způsobily ničivé povodně, a to zejména na Jesenicku, Opavsku a Ostravsku. Předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) naštěstí přináší dobré zprávy. 

Počasí v Česku sice bude zpočátku ještě ovlivňovat vyplňující se tlaková níže Boris nad střední a jihovýchodní Evropou, ale už brzy začne přebírat vliv okraj tlakové výše nad severozápadní, severní a postupně severovýchodní Evropou. Co to bude znamenat? 

Srážek bude ubývat, výrazněji pršet by naposledy během tohoto týdne mělo v úterý. Bude se i postupně vyjasňovat a oteplovat. Maxima ve středu dosáhnou až 24 stupňů, od čtvrtka do neděle se budou držet v rozmezí od 19 do 23 stupňů. 

Předpověď na pondělí:

Převážně zataženo, ve východní polovině území přechodně i zmenšená oblačnost. Zpočátku v západní polovině Čech, postupně na většině území déšť, během dne zejména na horách i vydatnější. Později od severovýchodu ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 13 až 18 °C, v severní polovině Čech až 20 °C, v 1000 m na horách kolem 12 °C. Mírný severozápadní až severní, postupně až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s. Zpočátku místy jen vítr slabý do 4 m/s.

Komentář meteorologa:

Za celý den může napršet v Jeseníkách, Krkonoších a Novohradských horách až 40 mm, na Šumavě i kolem 50 mm, jinde 5 až 30 mm.

Předpověď na úterý:

Zpočátku oblačno až zataženo, místy, hlavně na jihu a jihozápadě déšť nebo přeháňky. Postupně až polojasno a srážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, na jihu Čech kolem 16 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na středu:

Převážně polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Slabý, přes den mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek:

Převážně polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky, možnost i bouřky. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Slabý, přes den mírný východní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na pátek:

Jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle možnost přeháňky. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Slabý, přes den mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:

Jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 11 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 23 °C.

Nejnovější zprávy