Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

„Jste jenom hmyz!“ - Problém tří těles: A co bude dál?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

„Jste jenom hmyz!“ - Problém tří těles: A co bude dál?

Jana Procházková

31. března 2024 17:50

seriál Problém tří těles (Netflix) Video

Pět geniálních vědců na různých kontinentech a v různých dobách zjišťuje, že se svět otřásá v základech. Zákony přírody přestávají platit a na obzoru číhá děsivá hrozba. Těmito slovy uvádí platforma Netflix svou novou minisérii Problém tří těles (3 Body Problem), jenž je adaptací velkého díla podle knižní sci-fi trilogie Vzpomínka na Zemi od Liou Cch'-sina.

Seriál sleduje vědeckého vyšetřovatele Da Shi a jeho nadřízeného Wada, kteří pátrají po záhadných úmrtích vědců. Spolu se skupinou přátel z Oxfordu - Auggiem, Saulem, Jinem, Willem a Jackem - objevují tajemné artefakty a čelí osobním krizím. Postupně se však zaplétají do sci-fi příběhu s globálními důsledky, kdy se lidstvo ocitá v nebezpečí mimozemské invaze. Děj je propojen s minulostí vědkyně Ye Wenjie, která v 70. letech v Číně rozhodne o osudovém kroku, který ovlivní budoucnost celého lidstva.

Zaměřuje se na vztahy více než na vysvětlování Hlavního problému. Tato změna ale nepoškozuje příběh a dělá ho přístupnějším pro širší publikum. Přestože adaptace složitého materiálu do omezeného formátu představovala výzvu, některé souvislosti zůstávají nevyjasněné nebo skryté pro budoucí série. I přes to se však najdou momenty, které osloví diváky, díky skvělým výkonům herců a originálnímu zpracování příběhu. I když tempo některých epizod může být pomalé, Problém tří těles se snaží nabídnout bohatý a provokující zážitek.

Pokud jste prošli všemi prvními osmi díly sci-fi série Problém tří těles a cítíte se trochu frustrovaní, rozumíme vám. Osud Země zůstává v křehké rovnováze, naše postavy se nezdají být blíže porážce San-Ti, a pro nás malé lidské bytosti se zdá nemožné bránit se mimozemské civilizaci, která nás sleduje 24/7. Nicméně showrunneři David Benioff, DB Weiss a Alexander Woo naznačují, že mají již "lepší než hrubý nápad" ohledně toho, co by se mohlo dít dál v této adaptaci sci-fi trilogie od čínského autora Liu Cixina, Vzpomínka na minulost Země.

Po debutu první sezóny Problému tří těles se objevily různé názory, ale je důležité si uvědomit, že Hra o trůny, což další velký a nákladný televizní projekt od Benioffa a Weisse, také začal poměrně pozvolna. Elektrizující momenty jako Rudá svatba a bitva na Černé vodě přišly až ve druhé sezóně. Tvůrci přiznali, že první kniha, na níž je postavena většina první série, je nejslabší z celé trilogie. Skutečně se děj začíná rozvíjet ve druhé a třetí knize, Temném lese a Konci smrti, s živými pasážemi mezihvězdné vzpoury, geopolitickými intrikami a vesmírnými loděmi, které explodují jako petardy. To vše připravuje půdu pro ještě ambicióznější druhou sezónu, kterou tvůrci plánují zahrnout do čtyřsezónního cyklu.

Video: Problém tři těles | Oficiální trailer | Netflix | Netflix

Netflix sice ještě nezahájil oficiálně natáčení druhé série, ale nedávno Benioff pro Games Radar uvedl, že bez ohledu na to "tlačíme to kupředu plnou parou" a dodal: "Pokud druhou sezónu dostaneme, budeme muset urychlit předprodukci a produkci, aby se dostala k divákům v nějakém rozumném čase." Takže: První náznaky jsou dostatečně nadějné, abychom začali spekulovat o tom, co nás může čekat v této potenciální druhé sérii. Naštěstí knihy nabízejí spoustu materiálu, ze kterého lze čerpat, a některé skryté informace a tipy, které byly v první sérii realizovány, nám pomohou odhalit, co by se mohlo připravovat.

Nejnovější zprávy