Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 9. října 2024

Svátek slaví Štefan, Sára, zítra Marina

Proč má Eva Pavlová dostávat peníze? Prezident to nevydržel a promluvil!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Proč má Eva Pavlová dostávat peníze? Prezident to nevydržel a promluvil!

Andrea Malá

9. října 2024 16:46

Eva Pavlová

Prezident Petr Pavel se v úterý zapojil do vyhrocené debaty kolem návrhu, který by první dámě přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační výdaje. Pavel tvrdí, že chtěl napravit zejména neférovou situaci, kdy manželce prezidenta není hrazeno zdravotní a sociální pojištění a zároveň se jí roky v této pozici nezapočítávají do důchodu.  

Pavel podle svých slov natočil video, protože ucítil potřebu se k celé záležitosti vyjádřit. "První dáma, stejně jako prezident, slouží této zemi. Pracují na konkrétních tématech, cestují, reprezentují. A s tím jsou spojené i výdaje. A já považuji za správné, aby i výdaje první dámy za její podíl na službě této zemi byly správným způsobem oceněny," uvedl na síti X.

Prezident poukázal také na jiný problém. "Zároveň není správné, aby doba, kterou první dáma stráví službou, nebyla započítána do důchodu, aby jí nebylo hrazeno zdravotní a sociální pojištění. To je nefér a to jsem chtěl napravit," vysvětlil občanům.

Pavel trvá na tom, že nikdy nežádal o navýšení finančních prostředků. "Naopak, můj návrh zněl, aby část mých náhrad byla snížena a převedena na manželku, tak aby mohla plnohodnotně vykonávat svoji práci a nebyla závislá na manželovi," dodal.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zákon z 90. let nereflektuje reprezentativní roli první dámy. "Dlouho se to řešilo přes nadace, přes sponzory, tak jsme se dohodli s Kanceláří prezidenta republiky, že by měla mít nějaké finanční prostředky na své aktivity," řekl pro ČT. 

Návrh novely zákona o platu představitelů státní moci počítá s paušálními náhradní výdajů pro první dámy či pány ve výši 30 procent zvláštní víceúčelové paušální náhrady výdajů prezidenta republiky. Ta činí 317 500 korun měsíčně. 

"Napravuje se tak neuspokojivý faktický stav, kdy manžel, respektive manželka prezidenta republiky fakticky plní řadu úkolů protokolárního rázu, vystupuje při veřejných příležitostech a vyvíjí vlastní veřejnou činnost, aniž je přitom zakotven nárok na odpovídající náhradu výdajů," uvádí se v důvodové zprávě, kterou citoval web novinky.cz. 

Nejnovější zprávy