Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 22. června 2024

Svátek slaví Pavla, zítra Zdeňka

Proč šel Dominik Feri do vězení? Rozsudek prozradil důvody!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Proč šel Dominik Feri do vězení? Rozsudek prozradil důvody!

Andrea Malá

1. června 2024 17:21

Dominik Feri

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

"Nenašli jsme libovůli, ani překrucování důkazů," napsal odvolací senát v rozsudku, přičemž jeho členové posvětili předchozí verdikt obvodního soudu, který podle nich hodnotil důkazy pečlivě a logicky. Odvolací soud se zabýval i právní kvalifikací a výší trestu. Navzdory dosavadní bezúhonnosti někdejšího politika podle soudců nebyla možná podmínka kvůli společenské škodlivosti žalovaných činů. 

"Trest odnětí svobody v trvání tří let, tedy jeden rok nad samou spodní hranicí zákonné trestní sazby, je s přihlédnutím ke všem soudem prvního stupně zmíněným skutečnostem bezpochyby adekvátní," stojí v rozsudku.

Předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Libor Vávra při dubnovém vyhlášení rozsudku konstatoval, že oběťmi byly mladé dívky, které byly nesporně relativně nezkušené. Násilí, kterému čelily, podle soudce ani nemuselo být razantní. "Souhra okolností, která ovšem byla vytvořená panem Ferim, vedla k tomu, že postavení obětí bylo v danou chvíli velmi zeslabené," podotkl. 

Feri během jednání odvolacího soudu zpochybňoval věrohodnost výpovědí obětí, přičemž dva žalované skutky popřel a třetí označil za dobrovolný pohlavní styk. První soudní instanci zároveň vyčetl, že nebyly předvoláni jím navržení svědči a že se podle jeho názoru vycházelo z neobjektivních znaleckých posudků. 

Ferimu naopak vyčetl státní zástupce Aleš Cimbala nulovou sebereflexi či přehazování viny na oběti. "Já se velmi divím, že je mi vyčítán nedostatek sebereflexe. Nemohu se omlouvat za něco, co se nikdy neodehrálo," reagoval bývalý poslanec, který žádal zrušení odsuzujícího rozsudku, případně nové projednání kauzy. 

Exposlanec, který vinu odmítá, se stále může dovolat k Nejvyššímu soudu. V uplynulých dnech nicméně musel nastoupit do vězení, protože minulý týden dostal výzvu k nástupu do výkonu trestu. Čas na uposlechnutí měl do úterý. 

Nejnovější zprávy