Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 28. září 2024

Svátek slaví Václav, Den české státnosti, zítra Michal

První dáma Eva Pavlová je v Kyjevě. Ukrajinská metropole čelila ruskému útoku

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

První dáma Eva Pavlová je v Kyjevě. Ukrajinská metropole čelila ruskému útoku

Andrea Malá

6. září 2023 9:43

Eva Pavlová

Na summit prvních dam v Kyjevě, který pořádá manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Olena, dnes ráno dorazila také Eva Pavlová. Přijela vlakem, zatímco nad městem létaly ruské rakety a úřadovala protivzdušná obrana. 

Pavlová tak napodobuje svého manžela, který je od března českým prezidentem a jedna z jeho prvních cest vedla právě na Ukrajinu. Petr Pavel do válkou zkoušené země přijel na konci dubna společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. 

Na příjezd české první dámy do ukrajinského hlavního města upozornil zahraniční korespondent Českého rozhlasu Martin Dorazín. Na video zachytil, jak Pavlová vystupuje z vlaku a vítá se s členy přítomné delegace. Zpravodaj popsal, že přijela za leteckého poplachu po sestřelení několika ruských raket. 

Rusové ve středu ráno zaútočili na Kyjev řízenými střelami a balistickými raketami. Městská vojenská správa uvedla na telegramu, že se všechny cíle podařilo zneškodnit, takže nedošlo k žádným škodám, zraněním či obětem. 

Hlavním tématem summitu prvních dam je mentální zdraví. Zelenská se totiž z titulu své funkce snaží pomáhat Ukrajincům s psychologickými dopady války, která započala na konci loňského února. Akci s ní má moderovat britský herec Stephen Fry, uvedla BBC.

Nejnovější zprávy