Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 19. května 2024

Svátek slaví Ivo, zítra Zbyšek

PUTIN HROZÍ ZÁPADU! Kreml vyhlašuje cvičení jaderných zbraní

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

PUTIN HROZÍ ZÁPADU! Kreml vyhlašuje cvičení jaderných zbraní

Jana Procházková

6. května 2024 15:50

Vladimir Putin

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

Cvičení budou jako reakce na „provokativní prohlášení a hrozby učiněné některými západními představiteli ohledně Ruské federace“, uvedlo ministerstvo obrany v prohlášení. Informuje server euronews.

Oznámení týkající se manévrů Kreml zveřejnil v pondělí v hodin 9:00 středoevropského času. V oznámení se píše, že o provedení cvičení rozhodl Vladimir Putin přímo.

Rusko poprvé veřejně oznámilo cvičení zahrnující taktické jaderné zbraně, ačkoli jeho strategické jaderné síly pravidelně pořádají také cvičení. Taktické jaderné zbraně mají nižší výbušnou sílu než masivní hlavice, které jsou součástí mezikontinentálních balistických střel určených k ničení celých měst.

Toto oznámení bylo vnímáno jako varování pro západní spojence Ukrajiny, aby se ještě více nezapletli do více než dvouletého konfliktu. Někteří z ukrajinských západních partnerů již dříve vyjádřili obavy z podněcování války: Obávají se, že by se mohla rozšířit mimo Ukrajinu do konfliktu mezi NATO a Ruskem.

„Za účelem zvýšení připravenosti nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů zahájí v nejbližší době generální štáb přípravy na provedení cvičení s raketovými formacemi Jižního vojenského okruhu za účasti vzdušných a námořních sil," zní v prohlášení.

Ministerstvo obrany uvedlo, že součástí cvičení bude „soubor cvičení zaměřených na nácvik přípravy a použití nestrategických jaderných zbraní“. Přesné datum manévrů nebylo uvedeno.

Cílem manévrů je podle Rusů udržet připravenost personálu a vybavení jednotek k použití jaderných zbraní. to se však týká pouze nestrategických zbraní, což ministerstvo v prohlášení vícekrát zdůrazňuje. S největší pravděpodobností se jedná o malé taktické nálože.

Rusové také uvádějí, že účelem cvičení je zachovat „bezpodmínečné ujištění o územní celistvosti a suverenitě ruského státu v reakci na provokativní prohlášení a hrozby ze strany západních představitelů “.

Francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden zopakoval, že nevylučuje vyslání vojáků na Ukrajinu, a britský ministr zahraničí David Cameron řekl, že kyjevské síly by mohly k útokům na cíle v Rusku použít britské zbraně dlouhého doletu.

Kreml označil tato prohlášení za nebezpečná, která zvýšila napětí mezi Ruskem a NATO. Válka už výrazně narušila vztahy mezi Moskvou a Západem.

Mezi taktické jaderné zbraně patří letecké bomby, hlavice raket krátkého doletu a dělostřelecká munice. Jsou určeny pro použití na bojišti.

Nejnovější zprávy