Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Putin: Proti Ukrajině chce bojovat přes půl milionu Rusů. Kyjev bude jednat o míru, až vyčerpá zdroje

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Putin: Proti Ukrajině chce bojovat přes půl milionu Rusů. Kyjev bude jednat o míru, až vyčerpá zdroje

Lenka Kučerová

12. září 2023 16:13

Ruský prezident Vladimir Putin na Východním ekonomickém fóru

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že během minulého roku se do armády přihlásilo více než půl milionu lidí s úmyslem zúčastnit se bojů na Ukrajině. Na ekonomickém fóru ve Vladivostoku také prohlásil, že Ukrajina bude ochotná jednat o míru až poté, co vyčerpá své zdroje.

"V září minulého roku jsme měli částečnou mobilizaci, během které bylo povoláno 300 tisíc osob. Během posledních šesti až sedmi měsíců podepsalo 270 tisíc lidí dobrovolně smlouvy na službu v ruské armádě," řekl Putin. Dále zdůraznil, že tento trend pokračuje, a denně přichází podepsat smlouvy 1000-1500 osob.

Putin nevyloučil možnost další mobilizace, ale podotkl, že do armády stále přicházejí dobrovolníci, kteří si jsou vědomi rizik na frontě a chtějí bránit svou zemi. Přesný počet vojáků, kteří se zapojili do invaze na Ukrajinu v únoru 2022, zůstává neznámý, ale západní odhady se pohybují mezi 150 000 a 190 000 vojáky.

Putin rovněž prohlásil, že Ukrajina bude ochotná jednat o míru až poté, co vyčerpá své zdroje. Zároveň zdůraznil, že Rusko nemůže ukončit vojenské operace, pokud Kyjev pokračuje v protiofenzívě.

Putin se domnívá, že pro zahájení mírových jednání je nezbytné, aby Ukrajina jako první vyčerpala své zdroje. Varoval také, že příměří by mohlo umožnit Ukrajině posílit svůj ozbrojený potenciál.

Ruskou podmínkou pro možná mírová jednání je uznání ruských územních zisků na území Ukrajiny. To však pro Ukrajinu, která byla napadena, není přijatelné, neboť Kyjev usiluje o osvobození všech okupovaných území, včetně Krymského poloostrova.

Ukrajina ale jednání o míru odmítá. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba poukazuje na nedůvěryhodnost Putina a na příkladu Jevgenije Prigožina upozorňuje na obtížnost jednání s Ruskem. Podobně se nedávno vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Nejnovější zprávy