Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 6. října 2024

Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna

Putina nezatkneme, oznámil brazilský prezident Lula da Silva

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Putina nezatkneme, oznámil brazilský prezident Lula da Silva

Jana Procházková

10. září 2023 15:28

Luiz Inácio Lula da Silva

Na Vladimira Putina nebude vydán zatykač Mezinárodním trestním soudem, pokud se příští rok osobně zúčastní summitu G20 v Rio de Janeiru. V sobotu to uvedl brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Lula poskytl indickým médiím informaci, že na příští rok plánuje pozvat Vladimira Putina na summit a zároveň zdůraznil, že pokud bude prezidentem Brazílie a Putin přijede do země, nebude mu bránit v účasti. "Pokud budu prezidentem Brazílie a pokud (Putin) přijede do Brazílie, nebude nijak zadržen," řekl. Brazilský prezident také potvrdil svou účast na příští ročník summitu BRICS v Rusku.

Ruský prezident Putin se rozhodl nezúčastnit letošního summitu G20 v indickém Dillí, pravděpodobně kvůli obavám z možného zatčení na základě mezinárodního zatykače vydaného v březnu Mezinárodním trestním soudem v Haagu. Tento zatykač souvisí s obviněními z válečných zločinů na Ukrajině sdělila agentura AFP.

Indie i Brazílie jsou signatáři statutu Mezinárodního trestního soudu a v případě, že by se ruský prezident Putin dostal na jejich území, byly by povinny podle tohoto statutu podniknout kroky k jeho zatčení.

Mezinárodní trestní soud vydal na Putina zatykač v souvislosti s obviněním, že Rusko nezákonně deportovalo ukrajinské děti z jejich vlasti. Kreml však tvrdí, že tento zatykač není platný.

Nejnovější zprávy