Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Razantní nástup podzimního počasí. Může i sněžit, prozradili meteorologové

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Razantní nástup podzimního počasí. Může i sněžit, prozradili meteorologové

Andrea Malá

9. září 2024 9:19

Podzimní počasí

Změna je tady! Nedělí skončilo období vysoce nadprůměrných teplot, nový týden přinese teploty až o 15 stupňů nižší a také srážky, kterých by mohlo být hlavně ke konci pracovního týdne ve východní polovině Česka opravdu hodně.

Výrazně chladnější počasí přinesla studená fronta. Pršet začalo už během večera, déšť je postupně očekáván na celém území. "Celkové úhrny srážek budou ale hodně ovlivněny tím, kde přesně se vyskytnou právě vnořené (vnořené v plošnějším dešti) přeháňky a bouřky. Lokálně tak může napršet i kolem 30 mm, na řadě míst ale spadne jen do 10 mm," uvedli meteorologové. 

Teplotní propad podle nich bude v rámci ochlazení poměrně razantní, a to zejména z toho důvodu, že v uplynulém týdnu panovaly tropické teploty. Dnes už bude většinou o 10 °C, na západě Čech dokonce až o 15 °C chladněji.

Další studená fronta pak dorazí ve středu večer, respektive v noci na čtvrtek. Nad Česko přinese ještě chladnější vzduch, který patrně nepřejde celé území republiky, ale vytvoří ve východní polovině víceméně stacionární a ostré teplotní rozhraní, na kterém se vyskytne od čtvrtka až do víkendu trvalejší a vydatnější déšť. Nejsou vyloučeny i úhrny za toto období kolem 50 mm, na návětrných stranách Jeseníků a Beskyd mohou být i násobně vyšší.

"Spolu s ochlazením také není vyloučeno, že se ve čtvrtek a v pátek na Sněžce objeví přechodně i první sněhové vločky. O tom, zda bude možné na naší nejvyšší hoře postavit malého sněhuláka, budeme mít jasnější představu ale až v první polovině příštího týdne," dodali meteorologové. 

Nejnovější zprávy