Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Rusko se vysmívá tankům Abrams. Nazývá je „prázdné plechovky“!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Rusko se vysmívá tankům Abrams. Nazývá je „prázdné plechovky“!

Jana Procházková

2. června 2024 22:12

Tank Abrams, ilustrační fotografie.

Americké tanky na Ukrajině trpí značnými neúspěchy, což představuje obrovskou potupu pro Američany. Zatímco Spojené státy tyto tanky věnovaly Ukrajině s nadějí posílení obrany proti Rusku, Moskva je v médiích označuje za „prázdné plechovky".

Podle zprávy deníku Telegraph se zdá, že tanky Abrams, které Spojené státy nasadily na pomoc Ukrajině, nesplňují očekávání. Navzdory vysokým očekáváním se ukázaly být jen nepatrně lepší než starší sovětské tanky, které měly nahradit v ukrajinské armádě.

Zprávy od ukrajinských členů posádky, kteří se vyjádřili pro CNN naznačují, že tanky nejsou tak odolné, jak se očekávalo. Podle jednoho člena posádky s přezdívkou Joker „jeho pancéřování nestačí, aby posádku chránilo". Tvrdí, že v současné válce, která je zaměřena na drony, jsou tanky snadným cílem.

Video: Americký tank Abrams „cíl č. 1“ pro Rusko Na bitevním poli | CRUX skrze YouTube

Původně byly tanky Abrams vybaveny tajným uranovým krunýřem, ale byl nahrazen upravenou verzí s krunýřem Chobham, který je tvořen kompozitem keramiky a oceli vyvinutým v Británii v 60. letech. Tento krok byl podle zpráv proveden z obavy, že by uranový krunýř mohl skončit v ruských rukou.

Podle posádek jsou tanky Abrams problematické kvůli absenci letecké a dělostřelecké podpory, kterou Ukrajina nemá. Dle Telegraphu Rusko stále aktivně používá drony, proti nimž jsou tyto tanky zranitelné. Dochází také k problémům s motorem a elektrickými poruchami způsobenými vlhkostí.

Ukrajina údajně stáhla část svých Abramsů z frontové linie, aby minimalizovala riziko útoků drony. Moskva zesměšňuje tanky Abrams a označuje je za „prázdné plechovky“, čímž tak rychle využívá k propagandě jejich neefektivitu.

Nejnovější zprávy