Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 6. října 2024

Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna

Ruský agent šířil propagandu v Česku, zjistila BIS. Využil i známé osoby

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Ruský agent šířil propagandu v Česku, zjistila BIS. Využil i známé osoby

Andrea Malá

25. září 2023 13:03

Michal Koudelka (druhý zleva) na konferenci v Poslanecké sněmovně.

Bezpečnostní informační služba (BIS) v pondělí ústy svého ředitele Michala Koudelky na půdě Poslanecké sněmovny uvedla, že odhalila vlivového agenta, který v Česku šířil ruskou propagandu. Zapojit se měly i veřejně známé osobnosti. 

Zjištění kontrarozvědky již komentovala například šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Kreml bojuje i v ČR. Nemá tady tanky, ale podniká operace s cílem destabilizovat společnost. Lžím se musíme bránit pravdou a pomocí silných institucí," napsala na platformě X.

BIS se podařilo odhalit vlivového agenta dlouhodobě působícího v Česku, který měl rozdat úplatky v hodnotě několika tisíc eur za šíření ruské propagandy. Využity byly i veřejně známé osobnosti.

"Konkrétně šlo o to, že tento vlivový agent na žádost jednoho z nejvyšších orgánů ruské státní moci rozdával tisíce €, aby se ve veřejném prostoru šířily narativy podporující zahraničně politické zájmy Ruské federace v souvislosti s válkou na Ukrajině," uvedl Koudelka na konferenci o dezinformacích v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

"Prezident Masaryk řekl, že lež je druh násilí, a my můžeme dodat, že je to násilí ohrožující naší svobodu, naší nezávislost, naší bezpečnost a takovému násilí nesmíme ustoupit, ale naopak musíme s ním bojovat," dodal ředitel BIS. 

Nejnovější zprávy