Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Rusové na olympiádě? Macron řekl svoje jasné stanovisko

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054

Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Rusové na olympiádě? Macron řekl svoje jasné stanovisko

Lenka Kučerová

7. září 2023 9:47

Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron zastává názor, že na nadcházejících olympijských hrách v Paříži by neměla vlát ruská vlajka, protože Rusko se dopouští válečných zločinů na Ukrajině. Uvedl to server euronews.

I přes aktuální ruskou invazi do Ukrajiny doporučil Mezinárodní olympijský výbor (MOV), že ruští a běloruští sportovci mohou stále soutěžit na mezinárodních sportovních událostech, pokud splní určené podmínky, včetně soutěžení pod neutrální vlajkou a prokázání, že nepodporují aktivně válku na Ukrajině.

Prezident Macron se vyjádřil k tomuto rozhodnutí s nadějí, že jde o zodpovědné stanovisko MOV. Zároveň zdůraznil, že není na hostitelském státě, aby rozhodoval, co by MOV měl dělat, a vyjádřil plnou důvěru v předsedu výboru Thomase Bacha.

Macron jasně prohlásil, že na olympijských hrách v Paříži by neměla být ruská vlajka. Podle něj nemá Rusko místo na olympiádě v době, kdy dochází k válečným zločinům a deportaci dětí.

Zamyslel se také nad tím, jak rozlišit mezi ruskými sportovci, kteří jsou spojováni s aktuálním ruským režimem, a těmi, kteří jsou jeho oběťmi. Podle něj je na MOV, aby přijal rozhodnutí, které bude spravedlivé a srozumitelné pro Ukrajince, a dosáhl tak vyváženosti.

Nejnovější zprávy