Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Rusům se z nebe zřítil vojenský letoun! Na palubě byli zajatci z Ukrajiny, říká Moskva

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Rusům se z nebe zřítil vojenský letoun! Na palubě byli zajatci z Ukrajiny, říká Moskva

Andrea Malá

24. ledna 2024 12:20

Iljušin Il-76

V Belgorodské oblasti se zřítil vojenský letoun Il-76. Na palubě podle ruského ministerstva obrany bylo 65 ukrajinských válečných zajatců, šest členů posádky a další tři lidé. Informovala o tom agentura RIA Novosti.  

"Přibližně v 11:00 moskevského času havarovalo letadlo Il-76 při pravidelném letu v oblasti Belgorod. Na palubě bylo 65 zajatých vojáků ukrajinských ozbrojených sil, šest členů posádky a tři doprovodné osoby," uvedlo ministerstvo.

Telegramový kanál 112 uvedl, že nehodu, ke které mělo dojít při přistání, nikdo nepřežil. Podle agentury TASS na místo letecké katastrofy vyjelo několik sanitek. "Na místo pádu letadla vyjely sanitky z několika stanic. Jsou tam také hasiči a policie," uvedl mluvčí ruské záchranné služby.

"Na místě pracuje vyšetřovací tým a pracovníci ministerstva pro mimořádné události," napsal na svém Telegramu gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov.

Na sociálních sítích koluje video zachycující nehodu letounu. Podle různých zdrojů se údaje o počtu mrtvých liší. Některé telegramové kanály hovoří o menším počtu obětí, podle jiných se jejich počet pohybuje nad 70.

Iljušin Il-76 je sovětský a ruský vojenský transportní letoun vyvinutý a vyráběný konstrukční kanceláří Iljušin. První let této čtyřmotorové turbovrtulové letouny proběhl v roce 1971. Il-76 byl původně navržen pro přepravu těžkého vojenského nákladu a vojáků, a to jak na krátké, tak na dlouhé vzdálenosti.

Hlavním účelem Il-76 byla přeprava vojenské techniky, včetně tanků, obrněných vozidel, raketových systémů a vojáků. S rozšířením jeho využití se stal také oblíbeným pro civilní účely, jako jsou nákladní přepravy, evakuace, a dokonce i průzkumné a záchranné mise. Il-76 byl široce využíván v různých částech světa a je stále v provozu u mnoha vzdušných sil a leteckých společností.

Il-76 byl modernizován a upravován do různých variant. Tento letoun je známý svou robustností, schopností operovat z různých typů letišť a schopností přepravovat těžký náklad na dlouhé vzdálenosti. 

Nejnovější zprávy