Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 28. září 2024

Svátek slaví Václav, Den české státnosti, zítra Michal

Rybenky v koupelně a kuchyni. Zbavit se jich je možné, ale je to nutné?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Rybenky v koupelně a kuchyni. Zbavit se jich je možné, ale je to nutné?

Jana Procházková

25. června 2024 19:58

Rybenka domácí

Rybenky jsou běžnými obyvateli mnoha domácností, zejména v chodbách, koupelnách, na toaletách a v kuchyních, kde vyhledávají tmu a vlhko. Jejich přítomnosti se lze snadno zbavit, avšak stojí za zvážení, zda je to nutné, protože rybenky obydlí výrazně nepoškozují.

Rybenka domácí (Lepisma saccharina) je bezkřídlý, světloplachý členovec, který často obývá naše domácnosti. Její přítomnost může hodně prozradit o vašem životním stylu, zvycích a zejména o nedostatcích v úklidu.

Rybenky, které občas zahlédnete v koupelně nebo komoře, velkou škodu nenapáchají, pokud se nepřemnoží. Tento světloplachý hmyz žije na Zemi přes 300 milionů let a nepřenáší žádné nemoci nebezpečné pro člověka. Navíc se živí roztoči, čímž nám usnadňují život. I když nejsou škodlivé, jejich přítomnost může některým lidem vadit. Přitahují také škvory, stonožky a pavouky, kteří je loví. Rozhodnutí je tedy na vás.

Rybenky vyhledávají vlhkost vzduchu kolem 75 až 99 procent, takže pravidelné sprchování v teplé vodě bez následného větrání koupelny může vést k jejich velkému výskytu.

Rybenky se živí odumřelou kůží, vlasy, nehty a mikroskopickými kousky papíru. Nepohrdnou ani moukou, cukrem a dalšími sacharidy, pokud k nim mají přístup. Pokud se přemnoží, mohou poškodit knihy, fotografie, tapety a oblečení.

Abyste se zbavili rybenek, udržujte pořádek, především v koupelně a na toaletě, a pravidelně je dezinfikujte. Důležité je také větrání a udržování vlhkosti vzduchu kolem 50 %.

Vyzkoušejte osvědčené domácí metody, například bramborovou past. Nastrouhejte brambory a položte je do rohů místnosti na noviny. Rybenky se do brambor přes noc zahrabou a ráno je můžete spolu s pastí zabalit do novin a vyhodit.

Takže závěrem

Rybenky preferují teploty 25-30°C a vlhkost 75-90 %, což činí z koupelny a kuchyně jejich ideálním útočištěm. Jsou aktivní v noci a přes den se skrývají ve štěrbinách a prasklinách. Oprava těsnění, úklid a pravidelné větrání mohou pomoci jejich výskyt minimalizovat. Nechte čisté podlahy a nedávejte jim důvod zůstat.

Rybenky se rozmnožují jednoduše: sameček vypustí spermatofor a samička se oplodní sama. Nakladou až 100 vajec, z nichž se za 3-6 týdnů líhnou nymfy. Důležité jsou vlhkost a teplota, ne roční období. K likvidaci lze použít lepové pasti, vůně levandule nebo citrusů je jen odradí. Důležité je často větrat, uklízet zbytky jídla, potraviny skladovat v uzavřených nádobách a nesušit prádlo v bytě.

Nejnovější zprávy