Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 24. září 2024

Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata

Slovensko dostane novou vládu. Čaputová jmenuje Ficův kabinet

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Slovensko dostane novou vládu. Čaputová jmenuje Ficův kabinet

Lenka Kučerová

25. října 2023 11:10

Robert Fico, předseda strany SMER - SD

Dnes se na Slovensku formuje nová vláda. Odpoledne prezidentka Zuzana Čaputová jmenuje nový kabinet vedený premiérem Robertem Ficem, který zastává tuto pozici již počtvrté. Dopoledne se také koná ustavující schůze slovenského parlamentu v novém složení.

Strana Roberta Fica, Směr-sociální demokracie (Směr-SD), se po volebním vítězství dohodla na vytvoření vládní koalice s Hlasem-sociální demokracie (Hlas-SD) a nacionalistickou Slovenskou národní stranou (SNS). Tyto tři strany dohromady získaly 79 křesel ve 150členném parlamentu.

Směr-SD a SNS vyjádřily nesouhlas s poskytováním vojenské pomoci Ukrajině. Dosud poskytly Bratislava Kyjevu vojenskou techniku, včetně stíhaček MiG-29 a raketového systému S-300, od začátku ruské vojenské invaze na Ukrajinu.

V nové vládě budou Směr-SD a Hlas-SD mít sedm křesel, zatímco SNS obdrží dvě ministerstva. Od příštího roku bude SNS také zastupovat ministra pro sport a cestovní ruch v nově plánovaném resortu.

Před jmenováním vlády došlo k sporu mezi novou koalicí a prezidentkou Čaputovou ohledně nominace ministra životního prostředí ze strany SNS, Rudolfa Huliaka. Nakonec SNS stáhla svou nominaci a navrhla nového ministra, Tomáše Tarabu, který není členem SNS.

Nová vláda bude povinna do třiceti dnů od svého jmenování předstoupit před parlament s programovým prohlášením a požádat poslance o vyslovení důvěry.
 

Nejnovější zprávy