Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

ŠOK v Kanadě! SSák Hunka se v parlamentu zdravil se Zelenským a Trudeauem. Končí předseda Dolní sněmovny Rota

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

ŠOK v Kanadě! SSák Hunka se v parlamentu zdravil se Zelenským a Trudeauem. Končí předseda Dolní sněmovny Rota

Jana Procházková

27. září 2023 4:47

Jaroslav Hunka, působil za II. světové války ve 14. granátnické divizi Waffen-SS, známé jako „Galicia“

Předseda kanadské Dolní sněmovny rezignoval poté, co pozval muže, který bojoval za nacisty, aby se zúčastnil projevu ukrajinského prezidenta.

Anthony Rota představil Jaroslava Hunku (98) jako válečného hrdinu, který bojoval za nezávislost Ukrajiny proti Rusku. Píše Sky News.

Poslanci ze všech stran mu tleskali ve stoje včetně ministerského předsedy a hosta Kanady, kterým byl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Později se ukázalo, že První ukrajinská divize, ve které sloužil, byla také známá jako divize Waffen-SS Galicia, dobrovolná jednotka pod nacistickým velením, která páchala zvěrstva na Polácích.

Kanadský premiér Justin Trudeau to označil za „hluboce trapné“ a pan Rota se později omluvil s tím, že si nebyl vědom nacistického spojení.

Předseda Dolní sněmovny rezignoval v úterý po schůzce s lídry stran, kteří ho všichni vyzvali, aby odstoupil.

"Nikdo v této sněmovně není nad nikým z nás. Proto musím odstoupit z funkce vašeho předsedy," řekl Rota v parlamentu. "Opakuji svou hlubokou lítost nad svou chybou, když jsem během společného projevu prezidenta Zelenského k parlamentu poznal jednotlivce ve sněmovně ," řekl mluvčí.

„Toto veřejné uznání způsobilo bolest jednotlivcům a komunitám, včetně židovské komunity v Kanadě a po celém světě, kromě přeživších nacistů v Polsku a jiných národech.

"Přijímám plnou odpovědnost za své činy," dodal.

Video: Jaroslav Hunka v Kanadě | Polští představitelé chtějí vydat 98letého nacistického veterána | CTV News

Předsedkyně vlády ve sněmovně Karina Gouldová uvedla, že členové ztratili důvěru v Anthonyho Rotu a že veterána pozval, aniž by to řekl vládě nebo ukrajinské delegaci.

Během druhé světové války, kdy byla Ukrajina součástí Sovětského svazu, se někteří ukrajinští nacionalisté přidali k nacistickým jednotkám, protože považovali Němce za osvoboditele od sovětského útlaku.

Komentátoři uvedli, že toto hulvátství poskytlo Rusku propagandistickou výhru poté, co Kreml označil epizodu za „pobuřující“ a to i směrem k nepravdivým tvrzením prezidenta Putina, že se snaží „denacifikovat“ Ukrajinu.

"Je to velmi nešťastné a jediným vítězem je zde Putinův režim, který už spřádá to, co se stalo v pátek, aby ospravedlnil své pokračující vojenské akce na Ukrajině," řekl Daniel Beland, profesor politiky na McGillově univerzitě v Montrealu.

Nejnovější zprávy