Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 18. října 2024

Svátek slaví Lukáš, zítra Michaela

Soudní proces s Cimickým byl odročen na leden

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Soudní proces s Cimickým byl odročen na leden

Lenka Kučerová

6. listopadu 2023 15:30

Známý psychiatr Jan Cimický se podle obžaloby měl od roku 1979 do roku 2019 dopustit 39 trestných činů na ženách.

Hlavní soudní proces s psychiatrem Janem Cimickým, který čelí obvinění ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání, bude odložen na leden z důvodu nemoci předsedy senátu. Informaci o tom poskytla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8, Jana Humeni, uvedl server Blesk.

Původně mělo první jednání proběhnout v úterý. Lékař a spisovatel Jan Cimický, který je stíhán, protože údajně napadl a vydíral pacientky a další ženy, požádal o odročení soudního procesu kvůli své hospitalizaci. To mu ale bylo zamítnuto.

Na konci října se údajně předávkoval léky a byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích. I přes Cimického zamítnutou žádost o odročení plánuje soud hlavní líčení až na začátek ledna.

Cimický, který působil jako psychiatr a měl vlastní privátní praxi, byl původně stíhán za 28 trestných činů spojených s údajným znásilněním a vydíráním žen, včetně pacientek. Státní zastupitelství obžalobu navrhlo již loni v říjnu, ale kvůli hrozbě promlčení bylo třeba nalézt další oběti.

V říjnu 2021 se začaly objevovat obvinění žen, včetně známých osobností, které tvrdily, že byly Cimickým sexuálně napadeny nebo vydírány. Lékař byl též známý svou literární činností a spoluprací s médii.

V roce 2021 mu měl tehdejší prezident Miloš Zeman udělit státní vyznamenání za zásluhy v oblasti kultury, ale Cimický se rozhodl vyznamenání nepřijmout poté, co byla zveřejněna tato obvinění.
 

Nejnovější zprávy