Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Spojenectví s Putinem v troskách? Lukašenko si to od vládce Kremlu nenechal líbit

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Spojenectví s Putinem v troskách? Lukašenko si to od vládce Kremlu nenechal líbit

Jana Procházková

2. listopadu 2023 8:01

Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko a ruský prezident Vladimir Putin se ocitli v rozporu kvůli financím ohledně jaderné elektrárny v Astravci. Lukašenko žádá, aby Rusko vrátilo peníze, které byly investovány do projektu a které měly být původně určeny pro dokončení stavby elektrárny kvůli jejímu zpoždění.

Alexandr Lukašenko postavil vládce Kremlu do složité situace svým ultimátem. Jeho nespokojenost se týká výrazného zpoždění v dokončení jaderné elektrárny, kterou měla stavět ruská společnost Rosatom.

"Zprovoznění jaderné elektrárny se zpozdilo kvůli ruské straně. V souladu se smlouvou jsme samozřejmě vznesli otázku kompenzace. Není třeba to skrývat," prohlásil podle běloruské agentury Belta.

Původně bylo dokončení elektrárny plánováno již v roce 2020. Nicméně kvůli nezbytným opravám docházelo k pravidelným odkladům, jak o problému píše magazín Newsweek.

"Tuto otázku jsme zvedli proto, že termíny pro zhotovení elektrárny byly porušeny a je za to zodpovědná ruská strana," uvedl Lukašenko.

"Nabídli nám možnosti ohledně cen za jaderné palivo na úrovni ruských domácích cen a také záruční dobu," prozradil dál běloruský prezident na ruskou společnost.

"Neměli bychom Rusy zbytečně zatěžovat. Elektřiny máme stále dost. Dohoda je ale dohoda," zdůraznil. Nyní chce zjistit, jestli budou nabídnuté kompenzace jeho zemi stačit.

V květnu byl druhý ze dvou bloků jaderné elektrárny zapojen do elektrické sítě země, ale v té době nebyl plně funkční. V roce 2022 zařízení produkovalo méně než polovinu plánovaného výkonu, uvedla agentura Reuters.

Nejnovější zprávy