Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 20. září 2024

Svátek slaví Oleg, zítra Matouš

Srpnové počasí: Teploty mohou jít výrazně přes 30 °C! Čekají se další bouřky

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Srpnové počasí: Teploty mohou jít výrazně přes 30 °C! Čekají se další bouřky

Andrea Malá

6. srpna 2024 9:09

Počasí, ilustrační fotografie.

Až do konce letních prázdnin už vidí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Tropické třicítky podle nejnovějšího měsíčního výhledu ještě neřekly poslední slovo. V příštím týdnu hrozí také vydatnější srážky. 

Předpověď podle meteorologů avizuje vzestupnou tendenci teplot během příštích dvou týdnů a jejich návrat k průměrným teplotám kolem 20 °C.

"Maximální teploty se v následujících dvou týdnech budou po většinu období pohybovat kolem 27 °C, přechodně se však mohou dostat i nad 30 °C, a to i výrazně. Minimální teploty se udrží kolem 14 °C, v nejteplejších obdobích, při velké oblačnosti, mohou přechodně vystoupit i na 18 °C a nejsou vyloučeny ani ojedinělé tropické noci," píše se ve výhledu.

Období dalších dvou týdnů má být chladnější. "V průměru očekáváme mezi 17 a 18 °C, v maximech kolem 24 °C, v minimech kolem 11 °C," podotkli meteorologové s tím, že celkově bude období do 1. září teplotně normální nebo slabě nadnormální.

I v dalším průběhu srpna má pokračovat kolísání srážkových úhrnů kolem dlouhodobého průměru. Probíhající týden bude zřejmě nejsušší, dva závěrečné by měly být normální. Příští týden jsou však očekávány výraznější fronty, provázené vydatnějšími srážkami, tedy přeháňkami i bouřkami, které mohou zvednout srážkové úhrny k lehce nadprůměrným hodnotám. 

Nejnovější zprávy