Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

Státní zástupce obžaloval psychiatra Jana Cimického ze znásilnění a vydírání

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Státní zástupce obžaloval psychiatra Jana Cimického ze znásilnění a vydírání

Lenka Kučerová

4. září 2023 16:26

Jan Cimický (autor: Matěj Baťha)

Státní zástupce obžaloval psychiatra Jana Cimického ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. "Obžaloba byla podána kvůli 35 samostatným trestným činům vydírání a čtyřem samostatným trestným činům znásilnění," řekl serveru Novák, který bude případ projednávat. Dodal, že hlavní líčení by mohlo být nařízeno v listopadu.

Původně policie stíhala Cimického za 28 případů trestných činů, které zahrnovaly znásilnění a vydírání pacientek a dalších žen. Obžaloba byla navržena již v říjnu minulého roku, ale státní zastupitelství ji vrátilo o měsíc později s tím, že je nezbytné najít další poškozené ženy.

Cimický působil jako psychiatr nejprve v Psychiatrické léčebně v Bohnicích a později vlastnil své soukromé centrum. Kromě toho se věnoval literární činnosti a spolupracoval s médii. V roce 2021 měl obdržet státní vyznamenání od tehdejšího prezidenta Miloše Zemana, ale kvůli probíhajícímu případu se rozhodl medaili nepřijmout.

V říjnu 2021 na sociálních médiích obvinila Cimického například herečka a zpěvačka Jana Fabiánová, která uvedla, že byla v minulosti sexuálně napadena lékařem. Toto obvinění vyvolalo reakce dalších žen, které sdílely podobné zážitky. Moderátorka České televize Martina Vrbová Hynková také popisovala, jak byla Cimickým sexuálně obtěžována před 20 lety během pracovního setkání, nikoli v roli pacientky. Žena z ordinace utekla.

Cimický se v listopadu ohradil proti těmto obviněním a prohlásil, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu. Z důvodu zachování lékařského tajemství a respektu k pacientům však svou obhajobu nezveřejnil. 
 

Nejnovější zprávy