Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

STÁVKA FILMAŘŮ ZA MILIARDY DOLARŮ: Hollywoodská studia zveřejnila podrobnosti návrhu pro stávkující scenáristy

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

STÁVKA FILMAŘŮ ZA MILIARDY DOLARŮ: Hollywoodská studia zveřejnila podrobnosti návrhu pro stávkující scenáristy

ČTK

23. srpna 2023 13:52

Walt Disney Studios

Hollywoodská studia a streamovací služby dnes zveřejnily podmínky revidovaného návrhu určeného scenáristům. Snaží se tak ukončit jednu ze stávek, které zastavily velkou část filmové a televizní produkce a stály ekonomiku státu Kalifornie miliardy dolarů. 

Scenáristé stávkují od května, v polovině července se k protestu přidali i herci. Žádají vyšší odměny, lepší podmínky pojištění či záruky týkající se umělé inteligence (AI).

Svaz producentů AMPTP, který vyjednává jménem společností jako Walt Disney či Netflix, změnil svou nabídku tak, aby obsahovala nové podrobnosti o zásadních otázkách, jako je odměňování, minimální počet zaměstnanců, tantiémy a omezení umělé inteligence v odvětví.

Návrh svazu scenáristů WGA nabízí zvýšení odměny v rámci tříleté smlouvy o 13 procent a garanci, že obsah generovaný umělou inteligencí nebude považován za "literární tvorbu". Streamovací platformy nabídly, že budou svazu WGA v důvěrných čtvrtletních zprávách poskytovat informace o celkovém počtu hodin zhlédnutí každého pořadu vytvořeného pro streamování.

"Přišli jsme k jednacímu stolu s nabídkou, která reaguje na hlavní obavy, jež autoři vyjádřili. Jsme hluboce odhodláni stávku ukončit a doufáme, že WGA bude usilovat o stejné řešení," uvedla v prohlášení prezidentka AMPTP Carol Lombardiniová. Mluvčí WGA na žádost o komentář zatím nereagoval.

Svaz WGA sdružuje kolem 11.500 filmových a televizních scenáristů. Do stávky vstoupil 2. května. Předchozí jednání o odměnách, minimálním počtu pracovníků a tantiémách v éře streamování se dostala do slepé uličky. Herecká asociace SAG se k protestu připojila 14. července, čímž se zastavila velká část americké filmové a televizní produkce.

Nejnovější zprávy