Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 6. října 2024

Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna

Štěnice se šíří už i v Česku! Evropa je zamořená

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Štěnice se šíří už i v Česku! Evropa je zamořená

Jana Procházková

19. října 2023 7:51

pokousání od štěnic

Situace ohledně výskytu štěnic je znepokojivá v některých evropských zemích, zejména ve Francii a Španělsku. Podle nedávného šetření Státního zdravotního ústavu se však i v českých domácnostech zvýšil výskyt štěnic ve větším množství než v minulosti. Dezinsekční společnosti hlásí celorepublikově nárůst poptávky po svých službách o 15 %. Nejzávažnější situace ohledně štěnic je zaznamenána v Středočeském a Moravskoslezském kraji.

V České republice není vyžadováno oficiální hlášení případů štěnic, což brání Státnímu zdravotnímu ústavu (SZÚ) v tom, aby vedl přesnou evidenci o jejich výskytu a šíření. Situaci ohledně těchto parazitů ve spolupráci s dezinsekčními firmami analyzovala referenční laboratoř SZÚ. Tyto firmy, které se specializují na likvidaci nepříjemného hmyzu, potvrdily zvýšenou poptávku po svých službách po celém území České republiky.

Celorepublikový průměr naznačuje 15% nárůst poptávky ve srovnání s předchozím rokem. Nejzávažnější situace se vyskytuje ve Středočeském kraji, kde zásahy dezinsekčních specialistů stouply o třetinu. Podobně je na tom i Moravskoslezský kraj s nárůstem o 27%.

"Pro doplnění byly dotazovány také společnosti, které se zabývají prodejem dezinsekčních přípravků pro odborníky i pro laiky. Situace je zde obdobná a prodej dezinsekčních přípravků se oproti loňskému roku navýšil o zhruba 20 %," uvedl SZÚ. 

"Situace ale není v současné době nijak kritická. Patnáctiprocentní růst poptávky můžeme považovat při porovnání se státy, jako je Francie nebo Španělsko, za nízký," uklidňuje Zdeňka Leipnerová Galková z Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci. 

I když se nyní nejčastěji mluví o epidemii štěnic v souvislosti s Paříží, odborníci zdůrazňují, že problém je celosvětový a má dlouhou historii. Zvýšený výskyt štěnic se sleduje již od počátku tisíciletí ve světovém měřítku, a to nejen v Paříži, ale také v zemích jako Spojené státy, Japonsko a Austrálie. Tento trend, který se vztahuje i na Českou republiku, potvrzuje Státní zdravotní ústav.

"Trend výskytu štěnic domácích v České republice sledují odborné společnosti již od roku 2000. Tento jev je globálním jevem, který souvisí zejména s vysokou mobilitou obyvatel, poklesem opatrnosti vůči tomuto hmyzu a zejména s rozvojem rezistence štěnic domácích vůči účinným látkám v dezinsekčních přípravcích," vysvětlila Terezie Arnoldová z Národní referenční laboratoře.

Nejnovější zprávy