Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 25. října 2024

Svátek slaví Beáta, zítra Erik

Superdávka se blíží. Jak se změní sociální dávky?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Superdávka se blíží. Jak se změní sociální dávky?

Lenka Kučerová

25. října 2024 20:14

Marian Jurečka

Od poloviny příštího roku budou muset žadatelé a příjemci dávek na bydlení, živobytí a přídavky na děti doložit nejen své příjmy, ale také majetek. Tato změna, kterou oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), je součástí zásadní revize dávek. Nově bude Úřad práce při posuzování nároku na podporu zohledňovat i vlastnictví nemovitostí, automobilů a výši úspor, s cílem nasměrovat pomoc těm, kteří ji opravdu potřebují.

Doposud se majetkový test prováděl jen u osob žádajících o pomoc v hmotné nouzi. Nyní se však rozšíří na všechny žadatele o státní dávky. „Jedná se o zásadní krok směrem k cílenější podpoře,“ uvedl Jurečka, který poznamenal, že podobná praxe je obvyklá v západních zemích.

Nová podpora, která sjednotí čtyři stávající příspěvky (na bydlení, živobytí a dítě), by měla být spuštěna od července příštího roku. Výše podpory se bude odvíjet nejen od příjmů, ale také od majetkových poměrů žadatelů.

Například domácnosti s příjmem nižším než 1,43násobek životního minima získají vyšší podporu. Další změnou je omezení počtu nemovitostí – žadatelé budou moci vlastnit maximálně dvě, přičemž jedna musí sloužit k bydlení. Druhou nemovitost budou muset do tří let prodat, jinak ztratí nárok na dávky.

Úřad práce bude dále kontrolovat vlastnictví vozidel a úspory domácností. Každý dospělý člen domácnosti bude mít možnost vlastnit jeden automobil, přičemž úspory nesmí přesáhnout stanovený limit mezi 200 000 a 400 000 korun podle počtu členů domácnosti. Výjimkou budou úspory ve stavebním nebo penzijním spoření, které se do tohoto limitu nezapočítávají.

Ministr upřesnil, že kontrola bude zaměřena na základní majetek, jako jsou byty, domy a auta, a úředníci budou využívat informace z katastru nemovitostí a registru vozidel. Nebudou se zkoumat vlastnictví pozemků, rybníků či jiných specifických majetků.

Proces podávání žádostí se zjednoduší – nově postačí jedna žádost, na jejímž základě bude žadatel posuzován na všechny typy podpory. Výše dávky bude také upravována podle příjmů a pracovního zapojení, přičemž žadatelé si budou moci přilepšit bonusem za zaměstnání.  

Nejnovější zprávy