Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Svět se ocitl krůček od masivní války? Ruský pilot zaútočil na britskou stíhačku vědomě

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Svět se ocitl krůček od masivní války? Ruský pilot zaútočil na britskou stíhačku vědomě

Lenka Kučerová

14. září 2023 12:01

armáda RF, ilustrační fotografie

Ruský pilot, který se loni v září pokusil sestřelit britský pozorovací letoun RC-135 Rivet Joint nad Černým mořem, nevystřelil kvůli technické závadě, jak tehdy uvedlo Rusko. Podle televize BBC z odposlechů ruských stíhaček vyplývá, že k útoku došlo úmyslně.

K incidentu došlo 29. září loňského roku nad Černým mořem, kde britský průzkumný letoun RC-135 Rivet Joint prováděl rutinní hlídku. Najednou když jej začaly sledovat dva ruské bojové letouny Su-27 a jedna ze stíhaček na něj vypustila raketu.

Moskva tehdy uvedla, že se jednalo o technickou závadu, nyní se ale ukázalo, co se nad mořem skutečně odehrálo. Tři vysoce postavené západní obranné zdroje pro BBC uvedly, že ruská komunikace zachycená letounem odhalila, že šlo o vědomý útok.

Jeden z pilotů ruské armáda se totiž domníval, že dostal povolení na britský letoun vystřelit. Po slovech "máte cíl" měl vystřelit na britské letadlo, načež mu měl pilot druhé stíhačky za tento čin vynadat.

Vysvětloval mu také, že nedostal povolení ke střelbě, ale pilot útočící stíhačky se pokusil vypálit i druhou raketu, protože první britské letadlo minula. Druhá střela ale spadla z křídla, buď v důsledku závady, nebo se pilot nakonec rozhodl odpal zastavit.

Britská vláda incident potvrdila ž po několika týdnech, poté, co ruské ministerstvo obrany uvedlo, že se jednalo o závadu. Tehdejší ministr obrany Ben Wallace ruské vysvětlení přijal a prohlásil, že čin nepovažuje za záměrnou eskalaci. 

Pentagon ale už tehdy považoval incident za závažnější a ruskému vysvětlení nevěřil. Uvedl, že ruský pilot špatně pochopil sdělení radarové stanice, a že se celá situace mohla rovnat válečnému aktu.

Britské ministerstvo ale celou situaci bagatelizuje a uvedlo, že informace jsou nepravdivé nebo zmanipulované. V reakci na zprávu serveru BBC pak uvedlo, že se chce vyhnout zbytečné eskalaci.

"Našim záměrem vždy bylo chránit bezpečnost našich operací, vyhnout se zbytečné eskalaci a informovat veřejnost a mezinárodní společenství," uvedlo ministerstvo s tím, že incident je potvrzením možných následků Putinovy barbarské invaze na Ukrajinu. 

Nejnovější zprávy