Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Tohle nechápe ani Taylor Swift: Útok ve Vídni plánovali nejméně čtyři lidé!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Tohle nechápe ani Taylor Swift: Útok ve Vídni plánovali nejméně čtyři lidé!

Andrea Malá

9. srpna 2024 13:35

Taylor Swift

Rakouská policie zadržela ve Vídni dalšího mladíka v souvislosti s případem plánovaného teroristického útoku na koncerty americké zpěvačky Taylor Swift v metropoli. Informovala o tom agentura Reuters

Zadržený osmnáctiletý Iráčan je již čtvrtou osobu, kterou policisté v případu zajistili. Mladík pochází z okolí hlavního podezřelého, jímž je devatenáctiletý Rakušan severomakedonského původu. 

Devatenáctiletý muž, který přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát, se ve čtvrtek přiznal k plánování teroristického útoku. Policie zadržela i další dva rakouské občany ve věku 15 a 17 let. U jednoho z trojice mladších podezřelých se našly materiály teroristických skupin IS a al-Káida. K radikalizaci mělo dojít na internetu.

Podezřelí plánovali útočit noži a podomácku vyrobenými výbušninami na lidi před stadionem, kde se měly koncerty uskutečnit. Policie ve spolupráci s tajnými službami útok překazila, když ve středu proti skupině zakročila. 

Kancléř Karl Nehammer práci bezpečnostních složek pochválil. "Díky intenzivní spolupráci naší policie a bezpečnostních složek se zahraničními službami byla hrozba včas rozpoznána, potlačena a tragédii zabráněno," prohlásil.

Šéf vídeňské policie Gerhard Pürstl připomněl, že se očekávalo, že koncerty navštíví 65 000 lidí denně a 22 000 fanoušků mimo místo konání. Případný teroristický útok by tak mohl být mimořádně brutální a zabít stovky lidí.

Taylor Swift měla ve Vídni od čtvrtka do soboty odehrát tři koncerty a podle společnosti Barracuda Music byly všechny zrušeny. "Vzhledem k potvrzení vládních představitelů o plánovaném teroristickém útoku na stadionu Ernsta Happela nemáme jinou možnost než v zájmu bezpečnosti všech zrušit tři plánované koncerty," uvedla společnost, která je podleamerické stanice CNN promotérem koncertů Taylor Swift v Rakousku.

Nejnovější zprávy