Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 24. září 2024

Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata

Tomáš Töpfer ze Zlaté labutě přímo do roku 1968. Herec ztvárnil Muže, který stál v cestě

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Tomáš Töpfer ze Zlaté labutě přímo do roku 1968. Herec ztvárnil Muže, který stál v cestě

Jana Procházková

6. října 2023 18:35

film Muž, který stál v cestě Video

Tomáše Töpfera, kterého diváci znali ze série Zlatá labuť jako Arneho Pulkrába, v novém filmu Muž, který stál v cestě uvidíte v úplně jiné roli. Tentokrát se proměnil v lékaře a politika Františka Kriegla, který zaujímá významné místo v dějinách Československa.

Kriegel byl jediným čelným představitelem vlády v roce 1968, který odmítl podepsat souhlas s okupací země. Film vám na Voyo přiblíží jeho život a roli, kterou sehrál v klíčovém okamžiku moderní historie Československa. Töpferova herecká transformace z židovského Arneho Pulkrába na Františka Kriegla vám poskytne nový pohled na jeho herecké schopnosti.

„Téma snímku je obrovské. Je velmi potřebné, aby se o něm vědělo. Co znamenal rok 1968 v historii Československa, to by měl znát každý. A poznat příběh, který se kolem odehrál,“ vysvětlil představitel statečného lékaře Tomáš Töpfer.

Režie nového filmu se chopil Petr Nikolaev, který je rovněž známý pro svou práci na nové sérii Zlaté labutě. Jeho filmografie zahrnuje úspěšné snímky jako Lidice (2011), Příběh kmotra (2013), Kousek nebe (2005) a Báječná léta pod psa (1997).

Video: Muž, který stál v cestě (2023) - HD TRAILER | BontonfilmCZ

„S Tomášem Töpferem jsem se potkal poprvé až na tomto projektu. A je velmi dobře, že titulní postavu filmu ztvárnil právě on. Byl na natáčení oporou nejen mně, ale i celému štábu. Je chytrý, zkušený a k tomu má humor. Fakt, že je stejně jako Kriegel židovského původu, měl až magický rozměr. Ty důležité roky, ve kterých se příběh odehrával, osobně intenzivně prožil. Sám působil a opět působí v politice. Ztvárnit postavu Františka Kriegla pro něj bylo příležitostí i výzvou. Myslím, že byl pro tu roli stvořen,“ chválil Nikolaev herecký výkon Töpfera.

Příběh tohoto filmu je zasazen do dramatických událostí srpnových dnů, kdy František Kriegel a další významní členové československé vlády a Komunistické strany byli v noci na 21. srpna uneseni do Moskvy. Kriegel se stal jediným politikem z Československa, který v moskevském zajetí odmítl podepsat Moskevský protokol, což by znamenalo souhlas s okupací země v roce 1968. Toto odvážné rozhodnutí mu vyneslo velkou obdivnou pozornost a stalo se symbolem jeho odhodlání postavit se Leonidu Iljiči Brežněvovi, i přes hrozbu smrti.

Nejnovější zprávy