Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Tragický průzkum pro SPOLU! ANO skončilo první, druhá je už SPD. Lidovci by se do Sněmovny nedostali

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Tragický průzkum pro SPOLU! ANO skončilo první, druhá je už SPD. Lidovci by se do Sněmovny nedostali

Jana Procházková

26. listopadu 2023 16:48

Tomio Okamura (SPD)

Pokud by se volby konaly letos v listopadu, vyhrálo by hnutí ANO s podporou 33,2 %. Na druhém místě by se umístilo hnutí SPD s 12 % hlasů. Třetí příčku by obsadila ODS s 11,6 % před Piráty, kteří by získali 10,2 %. ODS, která se dlouhodobě držela na druhém místě, by v tomto průzkumu skončila třetí. TOP 09 by byla na hranici volitelnosti, zatímco lidovci by do Sněmovny nepostoupili. Tato data vzešla z průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News.

Podle nového volebního modelu agentury STEM by opoziční strany dominovaly. Hnutí ANO by získalo první místo s podporou 33,2 % hlasů, následováno hnutím SPD s 12 %. Občanská demokratická strana, která se dlouhodobě držela na druhém místě, by tentokrát obsadila až třetí pozici s 11,6 % hlasů.

Průzkum vznikl v první polovině listopadu. V té době se řešily ceny energií a zejména možné zdražení regulované části elektřiny od příštího roku. V říjnovém šetření společnosti STEM přitom strana premiéra Petra Fialy obdržela 13,1 % hlasů.

Na čtvrtém místě se umístili Piráti s 10,2 % hlasů. Za ním skončilo hnutí STAN s 6,4 % a poslední TOP 09 s 5,2 %. První stranou pod pětiprocentní hranicí volitelnosti je SOCDEM s 4,5 %. Až poté následuje vládní KDU-ČSL s 3,5 %. „Snažím se maximálně jezdit do regionů hovořit s voliči i odbornou veřejností. Tato čísla jsou ukázkou toho, co bychom měli jinak komunikovat. Výsledek není něco, nad čím bychom jásali, avšak snažíme se přizpůsobit komunikaci nejen ministrů, ale i senátorů,“ komentoval výsledek průzkumu ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Za vládní stranou jsou komunisté (3 %), Přísaha (2,9 %), Svobodní (2,3 %), PRO (1,9 %), Zelení (1,6 %) a Trikolóra (1,2 %).

Agentura STEM naznačuje, že hnutí ANO si udržuje dominantní pozici mezi politickými subjekty. "Jako jediné dlouhodobě dosahuje možných zisků nad 30 procenty. Od zářijového modelu dokonce mírně posílilo. Hnutí ANO zůstává neohroženo v pozici lídra opozičních hlasů, s široce rozkročenou voličskou základnou," uvedla agentura pro CNN Prima News.

Nejnovější zprávy