Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 6. října 2024

Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna

Tropické počasí, dusno a bouřky! Meteorologové řekli, co nás čeká

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Tropické počasí, dusno a bouřky! Meteorologové řekli, co nás čeká

Andrea Malá

8. července 2024 11:28

Počasí, ilustrační fotografie.

Druhý červencový týden přinese tropické teploty, nepříjemné dusno a intenzivní bouřky, uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na sociální síti X. 

Pondělí má být nejchladnějším dnem tohoto týdne s odpoledními maximy většinou kolem 25 °C, kdy nejchladněji bude Karlovarském kraji a nejtepleji na Moravě. Dnes i zítra bude převážně slunečno a většinou beze srážek.

Už v noci na úterý se začne oteplovat a oteplení vyvrcholí ve středu, kdy se teploty odpoledne dostanou v nížinách nad tropických 30 stupňů. Lokálně mohou dosáhnout až 35 °C. "Teploty to budou tropické a navíc podpořené velmi vysokou vlhkostí. Ve středu se tedy připravte na nepříjemné dusné odpoledne," uvedli meteorologové a zmínili, že už noc na středu bude na některých místech tropická. Teplota během ní tedy neklesne pod 20 stupňů. 

Ve středu ovlivní počasí během dne studená fronta, na které jsou očekávány i intenzivnější bouřky. "Ty budou mít k dispozici díky vlhkosti mnoho dostupné energie a díky vyššímu proudění (střihu větru) ve vyšších hladinách budou bouřky patrně i lépe organizované," sdělil ústav.

Čtvrtek má přinést zejména do Čech slabší ochlazení, panuje ovšem nejistota nad množstvím srážek a případnými bouřkami. Ochladit se má především na západě a severozápadě Čech, zatímco na Moravě a ve Slezsku budou maxima opět překračovat třicítku. 

Páteční teploty budou většinou nad 30 °C, než dorazí studená fronta, která by měla na víkend přinést citelnější ochlazení pod tropické hodnoty. Opět mohou hrozit intenzivní bouřky, vývoj je ale nejistý. 

Nejnovější zprávy