Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 26. června 2024

Svátek slaví Adriana, zítra Ladislav

Tropické počasí přivede lidi k bazénu! Česko pak zchladí i bouřky

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Tropické počasí přivede lidi k bazénu! Česko pak zchladí i bouřky

Andrea Malá

17. června 2024 9:29

Ilustrační fotografie.

V Česku začal nový pracovní týden, který by měl přinést tropické teploty nad 30 stupňů. Vyplývá to z tvrzení meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na sociální síti X. V druhé polovině týdne budou zároveň hrozit bouřky. 

Podle meteorologů sice ještě nad některými dny v tomto týdnu visí otazník, obecně ale bude velmi teplo. "Aktuálně to vypadá, že nejtepleji bude v úterý, čtvrtek a možná i pátek, kdy mohou teploty stoupat v nížinách přes tropických 30 °C. V pátek se patrně dočkáme závěrečné studené fronty a ochlazení," uvedli na sociální síti X.

Vyloučit se nedá ani tropická noc. "Velmi teplá by mohla být zejména noc ze čtvrtka na pátek, kdy se dost možná dočkáme někde teplot, které neklesnou pod 20 °C," zmínil ústav.

Od středy do pátku pak bude zvýšený potenciál vzniku intenzivních bouřek. V prostoru střední Evropy má být mnoho vlhkosti a dostupné energie pro tvorbu bouří, přičemž Česko bude na frontálním rozhraní ovlivňovat tryskové proudění, které přinese výrazný střih větru.

"Přesný průběh v rámci jednotlivých dnů je zatím nejasný, ale zdá se, že výrazné bouřky by mohly hrozit zejména ve středu v Čechách a následně během pátku v souvislosti se studenou frontou, která patrně uzavře období tropických teplot," dodali meteorologové s tím, že situaci budou upřesňovat.

Nejnovější zprávy